JavaOne / Oracle Develop – Maanantai

No niin, nyt on sitten vähän statistiikkaakin selvillä: Osallistujia JavaOne, Oracle Develop, ja Oracle World seminaareilla on n. 42 000 – ei siis vallan pieni määrä. Suomesta vaikuttaisi olevan 50-100 ihmistä tuossa joukossa. Viime JavaOne seminaarissa oli kuuntelemassa 17 000 henkeä, eli tämä on tähän asti suurin yhteisseminaari – tosin osallistujat seuraavat toki pääosin oman aihealueensa ratoja – mutta avaahan tämä uusia mahdollisuuksia luoda uusia yhteyksiä.

Luin tuossa juuri vähän statistiikkaa.

– 3 miljardia puhelinta sisältää Java-tuen ja Java-sovelluksia – 3 miljardia on muuten aika paljon. Jos olisi niin monta penniä, se näyttäisi suunnilleen tältä, kolme kertaa: http://www.kokogiak.com/megapenny/nine.asp
– 5 miljardia älykorttia ajaa javaa
– 80 miljoonaa TV laitetta ajaa Javaa
– Java kehittäjiä on n. 9 miljoonaa – ja Java on edelleen kehittäjien ykköskieli ja halutuin osaamisprofiili ohjelmistoprojekteihin.

Kiertelin hieman näytteillepanijoiden kojuja, tarjolla on monenmoista ratkaisua Java järjestelmien tehokkaaseen kehitykseen ja skaalautuvuuden parantamiseen. Terracotta esitteli jo tutun ehcache tuotteensa ohella uutta BigMemory ratkaisua, ja jakeli osallistujien lätkiin tarraa jossa sanotaan ehdoton ei Java roskankeruulle. Mielenkiintoista oli myös nähdä suomalainen Java kehys Vaadin isolla kojullaan esillä. Kolmas mieleenpainuva ratkaisu oli xxx, joka mahdollisti sovelluksen käytön nauhoituksen ja virhetilanteissa tallenteiden ajamisen uudestaan. Käytänössä sovellusympäristö antaa mahdollisuuden toistaa testauksen aikana ilmenneet virheet automaattisesti jotta ne saadaan korjatuksi, ja näyttää dataa eri kulmista.

Suuri yllätys ei ole että selkeästi Java 7 kiinnostaa: Alkuperäisen aikataulun sijasta projekti tullaan julkaisemaan plan b kaavan mukaan, eli JDK 7 tulee ensi vuoden puolenvälin paikkeilla, ja JDK 8 tulee sisältämään suuren osan päivityksiä jotka alunperin oli suunnattu JDK 7:aan – suurena yllätyksenä JigSaw eli Java modulaarisuus on suunnattu versioon 8. Versio 7 tulee saamaan suuren osan Project Coin (Small changes) piirteistä jotka kumulativisoituvat ja tekevät taas koodauksesta kovin paljon helpompaa ja varmempaa samaan tapaan kuin Java 5 aikanaan.

Keynote oli tällä kertaa jotakuinkin päivän päätteeksi, ja mielenkiintoisia uutisia tuli paukkuen. JavaFX scriptikieli on käytännössä nitistetty – sen tulee siis korvaamaan silkka Java, uusilla parannuksilla höystettynä. Tämä on oikeastaan hyvä uutinen – JavaFX teknologia-alusta on rautainen, mutta tarve oppia uusi kieli vain käyttöliittymiä varten vähän hankala. Sääliksi käy kaikkia JavaFX kirjoja kuitekin 😉

JavaFX 2.0 on siis tulossa ja päämuutos on Java rajapinta. Siihen tulee myös lisää tukea rautaratkaisuille, taas demoiltiin sataakuntaa videota pyörimässä pallopinnalla, ja palloa pompoteltiin ympäriinsä. Näyttäisi että raakaa tehoa ja ilmaisuvoimaa piisaa, mutta aika näyttää tuleeko tekniikka yleistymään käyttöliitymissä. Mielenkiintoista oli kuulla miten JavaFX tulee nivoutumaan yhteen HTML 5 + JavaScriptin kera, eli pyrkii olemaan ykkösvalinta käyttöliittymiin sekä webissä että mobiilipuolella.

Muutakin kiinnostavaa tuli vastaan. Tietokonepelien muuttuminen isommaksi bisnekseksi on ollut pitkään puheenaiheena – ja keynotessa esiintyi tällä kertaa edustaja Biowarelta, joka kertoi miten heidän uudessa Star Wars pelissään käytetään Javaa – ja raskaamman kautta. Javaa käytetään mm. Glassfish klusterissa joka hoitaa autentikointipalvelut muutamalle sadalletuhannelle yhtäaikaiselle pelaajalle.

Rivien välistä oli kiinnostavaa havaita että keynotessa puhuttiin ja demottiin Netbeans ja Eclipse editoreita, mutta mitään ei vilahtanut Fusion tai JDeveloper-puolelta. Alunperin visiona oli että Netbeansistä tulee paras väline Java kehitykseen, ja JDeveloperista paras väline Oracle alustaratkaisujen tekemiseen. Mielenkiintoista kyllä näyttäisi pitävän kutinsa – Netbeansistä luvattiin parikin isompaa versiota ensi vuoden aikana, ja JavaFX alustakehitykseen se on pääväline.

Pitkä päivä on lopuillaan, ja huomenna lisää…

p.s. vaikka en Oracle Worldiin olekaan täällä osallistumassa niin Oracle julkisti eilen ihan uuden tuotteen, liittyen pilvipalveluihin. Tuotteen nimi on Exalogic Elastic Cloud, ja se edustaa ns ’private cloud’ typpistä ratkaisua. Paketissa on 30 serveriä, 360 prosessoriydintä, ja pystyy käsittelemään n. miljoona http pyyntöä sekunnissa. Ellisonin mukaan kaksi tällaista pystyy käsittelemään facebookin serverikuormituksen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s