Java One / Oracle Develop – Tiistai #javaone10 #javaone

Ja uusi päivä pyörähti käyntiin. Edellinen ilta huipentui Oracle Technology Network tilaisuuteen jossa oli tarjolla musiikkia, evästä ja verkostoitumista. Kello oli herättämässä puoli seitsemältä, eli 17:30 suomen aikaa, ja kahdeksalta ensimmäinen luento parc55:ssa.

Tiistain ensimmäinen luento käsitteli JAX-RS restful web serviceiden käyttöä identiteettipalveluiden kehittämiseen. Esimerkkinä oli openpdk, joka vaikutti mielenkiintoiselta ja jopa itselle käyttökelpoiselta.

Osallistuin myös java ee 6 uudet piirteet luentoon, joka käsitteli lähinnä best practises tapaan miten ne sopivat yhteen. Alan oivaltamaan miten monta näennäisen pientä muutosta voi kasautua ja muuttaa isosti tapaa ja tuottavuutta sen suhteen miten palvelinsoftaa koodataan. Kaikki osat ovat olleet olemassa jo pitkään, mutta nyt ne vain kasautuvat miellyttävästi. Erityisen mielenkiintoista on web profile, ejb lite, uudet managed beanit, ja cdi. Nerokkaan yksinkertaista!

Mieleen juolahti vielä yksi asia: Kuolema Patterneille! Tämä muuttaa EE alustaa niin rajusti että hyvin harva J2EE design pattern on enää kurantti – jos yksikään. GoF patternit ovat tietysti edelleen kovaa kamaa, jopa enemmän nykyisin.

Kuuntelin myös esityksen Lift frameworkistä. Kehys on jo ennestäänkin kiinnostanut Scala pohjaisena ei-mvc web kehyksenä jossa tuottavuus on äärimmäistä. Usko lisääntyi taas kehykseen enemmän, ja päätin tähän paneutua vielä loppuvuoden aikana syvemmin. Scala on kaunis kieli, ja vähentää taas Javaan nähden turhaa ns boilerplate koodausta. Lift framework perustuu suoraan tagien ja Scalan yhdistelmään, jolloin perinteistä controlleria ei tarvita eikä käytetä.

Nyt kun jetlagista alkaa selviämään, on aikaa jopa havaita muutoksia aiempaan nähden. Alumni status ei merkitse enää käytännössä mitään, sillä sai vain kivan nauhan passiinsa. Aiemmin on sillä saanut prioriteetteja esityksissä, paremmat paikat, jne. Mitään show devicea ei ole. IBM, Apple ja Google jotakuinkin loistavat poissaolollaan. HP, Intel ja Oracle vetävät tätä showta.  Mielenkiintoista sinällään, näytää että noin puolella osallistujista on Applen ipadejä tai kannettavia käytössään, loput jakautuvat windowsin ja linuxin kesken. Jokatapauksessa uskomaton määrä apple laitteistoa liikenteessä.

Mielenkiintoista on tosiaan myös että edelleen puhutaan Java EE 6.sta vaikka se on jo vanha julkaistu juttu, versioon 7 ei edes viitata. Java 7 tosiaan ilmestynee rajusti karsittuna rajusti myöhässä, eli ensi vuonna vain muutaman uuden piirteen kera. Olkoonkin että piirteet ovat merkittäviä. Tämä ei sovelluskehittäjän vinkkelistä ole kuitenkaan välttämättä huono asia – onpa hetken verran aikaa tehdä nykyvarusteilla töitä. Lisäksi JavaFX scriptikielen kuolema on aika raju veto – joskin JavaFX alustana saa jopa lisää nostetta mutta sitä tullaan koodaamaan ihan Javalla. Ja Scalalla. Aika raju käännös siis. Ja varustepuolella Netbeans ja Glassfish tuntuvat voivan entistä paremmin. Ja mobiilialustan puolella pistetään tuulemaan, Mobile.Next on nyt seuraava kova sana – tiivistettynä smartphone tason käyttöliittymiä halvemmissakin puhelimissa tutulla ohjelmointimallilla.

No niin, eiköhän tähän ole taas hyvä katkaista, ja lisää sitten huomenissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s