JavaOne 2010 – torstai

Viimeistä viedään

Noniin, tänään on sitten seminaarin viimeinen päivä. Eilen oli koko viikon virallinen juhlatilaisuus, Oracle Appreciation Event, paikkana San Franciscon Treasure Island. Show oli jenkkiläiseen tapaan ison rahan show ja hulppea, ja jonkun verran mielenlujuutta vaadittiin että sieltä pystyi ihmisten aikoihin palaamaan hotellihuoneeseen odottamaan seuraavaa 6:30 herätystä.

Torstai oli seminaarin viimeinen päivä, mutta vielä täyttä tavaraa noin neljän pintaan asti.

Tarpeeksi pilvessä?

Aika jännä juttu muuten tämä pilvi – cloud. Tuntuu että se on tyypillinen hype – jokainen joka siitä puhuu sisällyttää siihen erilaisia tarkoituksia. Itse ajattelen pilvipalvelun kohdalla mallia jossa asiakas ei tiedä mistä lopulta palvelua saa, mutta malliin kuuluu tietysti redundanttiutta, vikasietoisuutta, skaalautuvuutta. Tyyliin Seti @ Home, nykyisellään BOINC. Siinähän ratkaistavat ongelmat, olivat ne sitten ulkoavaruuden olioiden piilopaikkoja, tai ratkaisuja syöpään ja maailman nälänhätään, läheteään miljoonille pienille työasemille jotka ehtiessään suorittavat pienenpieniä palasia ja lähettävät niitä takaisin. Jos joku kone ei pystykään ratkaisuun, tehtävä lähetetään toiselle joka pystyy. Tässä mallissa siis asiakas – palvelin malli kääntyy aivan päälaelleen. Pienissä asiakaskoneissa ajetaan ongelmanratkaisut hajautetusti -ja jos koneita kaatuu tai vaikka verkkosegmentti menetetään, se vain hidastaa menoa, ei aiheuta virhettä. Ainoa haavoittuva piste on piste jossa tehtävät paloitellaan ja syötetään pilveen. Ja tämähän on jo vanha idea.

Kuitenkin isojen pelaajien pilvet tuntuvat olevan aina tuoteratkaisuja joissa on ISO palvelin keskellä, josta voi vuokrata viipaleen. Tai ääritapauksessa cloud-in-a-box eli osta oma pilvi omaan palvelinhuoneeseen. Toki sieltäkin irtoaa skaalautuvuutta ja redundanttiutta, mutta ei tuo omasta mielestäni ole kuin ASPausta tai hostausta uudessa paketissa. Keisarin uudet vaatteet? Toisin sanoen tuntuu siltä että puolet pelaajista puhuu pilvestä ja tarkoittaa vanhaa kunnon hostausta tai aspausta tai jopa virtualisointia.

Vaikka itseä hieman tuo pilvihype huvittaa, on totta että oli muoto mikä vaan, sopivia ratkaisujahan sieltä löytyy – tiettyihin ongelmiin – mutta ei varmasti kaikkeen. Kuten hype konsanaan tätä touhutaan nyt kovasti ja liikaakin, ja muutaman vuoden päästä tämä on yksi väline muiden joukossa. Mutta aito pilvi odottaa vielä suurta tulemistaan.

Joka tapauksessa, aamun keynote oli melko neutraali, ehkä parhaiten jäi mieleen Ray Kurzweilin inspiroiva visiointi tulevaisuudesta, johon uskon (enemmän kuin pilvipalvelin-konseptiin) – periaatteessa kyseessä oli vain teoretisointia Mooren lain tiimoilta, mutta myös vakuuttavaa statistiikkaa ja visiointia tulevaisuudesta. Joka tapauksessa hyvin kiinnostava ja inspiroiva esitys.

Lisäksi JavaFX teknologiaa demoiltiin toimivilla sovelluksilla, kuten vuoden 2010 talviolympialaiset ja Major League Baseball. Ja lopuksi esitys siitä miten Egyptissä käytetään mobiilia java-teknologiaa lääketieteen tarkoituksiin.

Ahdin mahdollisimman paljon sessioita päivääni ja tuntui että melkeinpä parhaat sessiot osuivat juuri tälle viimeiselle päivälle. Kevyt labra jossa vielä varmistin miten Java EE 6 osat sopivat yhteen. Ja kauniiltahan tuo näyttää. Pitänee tehdä tästä aiheesta pikimmiten uusi hyvä kurssi http://www.tieturi.fi/java alle. Toinen esitys oli Spring 3 – pitkälti jo itselle tuttua tavaraa mutta samalla lailla kaunista, yksinkertaista, toimivaa, ja esityksessä oli hyviä näkökulmia ja vinkkejä mm. testausvälineistä. Molemmat kehitysmallit näyttäisivät sisältävän tulevaisuuspotentiaalia vuodella 2011 melkoisesti,toki siten että Spring rakentuu EE 6:sen päälle.

Osallistuin myös JavaFX 2.0 luentoon jossa kuulin roadmapin tekniikasta. Tämä on sen verran iso aihe että taidan pajauttaa tästä ihan oman blogin pelkästään, koska tämä oli suurin yllätys tälle konferenssille ja paljon harhatietoa on liikkeellä.

Homma alkaa olemaan paketissa konferenssin osalta. Vielä viimeinen kävelyretki Kalifornian auringossa (se palasi takaisin, aurinko kurkistaa sittenkin pilven takaa… sanaleikki sallittakoon 😉 – ja pakkaus, ja sitten aamuneljän herätys jotta ehtii koneeseen ja jetlagia potemaan.

Odotettavissa jahka saan pääni selvemmäksi ja vähän sulateltua: Tarkka-analyysi JavaFX 2.0 tekniikasta, ja tiiviimpi yhteenveto konferenssista.Sitä odotellessa…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s