JavaOne 2010 – Jälkilöylyt

Tämän vuoden JavaOne on sitten päättynyt ja jetlag alkaa olla haihtunut. Kirjoitin reissusta päivittäistä matkaraporttia blogiini ensimmäistä kertaa, mutta ajattelin koota vielä koosteenomaisesti ajatuksia konferenssista.

Rahaa on liikkeellä taas piilaaksossa, suuria bileitä, rekrytointia, ihan nousukausien tapaan. Uskoa tulevaisuuteen löytyy, ja visioita.

Suurin pelko Java yhteisöllä oli varmaan etukäteen että Java menisi suljetumpaan suuntaan, eli tulisi Oracle Java, johon ei enää muilla ole asiaa. Näyttää siltä että epäilyt ovat perusteettomia, on roadmap Java SE 7:lle, ja siihen kuuluu JCP prosessin mukaiset vaiheet ja avoin lähdekoodi mukaan. Java EE 6:n käyttöönottoon, koulutukseen ja hiomiseen on pistetty ja pistetään rahaa, eli siinäkin on uskottava ja vakaa alusta. Tällä hetkellä sitä tukee ainoastaan Glassfish, mutta muiltakin servereiltä on jo julkistettu aikataulut tuelle, ja osittaista tukea on jo olemassa.

Siitä puheenollen, Netbeansistä ja Glassfishistä julkistettiin roadmapit, jotka sisältävät useampia päivityksiä ensi vuodelle. Näyttäisi siis siltä että avoimenkin lähdekoodin ratkaisut kukoistavat tulevaisuudessa. Konferenssidemoista suurin osa näytettiin Netbeans editorilla, ja osa Eclipsellä.

IBM loisti poissaolollaan ja nähtäväksi jää miten IBM tulee suhtautumaan Java tilanteeseen. Poikkeuksellisen matalan profiilin vuoksi luulen että siellä kypsytellään jotain rajumpaa strategiaa. Mutta puhdasta spekulaatiotahan tämä on..

Google-Oracle lakijupakasta ei ollut oikeastaan mitään viittauksia, ja Google ei juurikaan paikalla näkynyt, kuten ei myöskään Android esityksiä. Googlen edustajia oli kyllä Mason kadun networking-teltassa vetämässä leegonrakennus-showta, mutta muuten tässä oli iso aukko tarjonnassa. Toivottavasti tästä jupakasta syntyy jotain hyvääkin, aikanaan.

JavaFX:stä kirjoittelin jo oman erityisaiheen joten eipä siitä sen enempää. Paitsi että uskon tähän teknologiaan kovasti muutoksen jäljiltä. Se ei pakota kehittäjiä oppimaan uusia kieliä, tarjoaa helpon lähestymisen myös web kehittäjille joilla HTML ja CSS on hallussa, ja sulautuu tarvittaessa saumattomasti Swingin kanssa. Miksi tarvitaan jotain Swingiä näyttävämpää? Kaksi sanaa. Kosketusnäytöt. Tulevaisuus.

Kun vuoden alussa Java EE 6 julkaistiin, pidin sitä itse pikkupäivityksenä, osittain koska muutokset vaikuttivat olevan kosmeettisia ja useimmat versiopäivitykset pieniä. Nyt vasta seminaarissa aloin tajuamaan miten muutokset kumulativisoituvat – otetaan helpotettu paketointi, web profiililla varustettu palvelin, ejb 3.1 lite, jpa 2.0, ja jsf 2.0 ja cdi sitomaan kaikki nämä yhteen, ja saadaan äärimmäisen ketterä ja yksinkertainen kehitysmalli mikä on vielä lisäksi yksikkötestattavissa äärimmäisen helposti. Lisätään pakettiin vielä bean validations api, ja meillä on kyky validoida standardinmukaisesti, missä vain on tarpeen. Esim. syötettä kerättäessä, kantaan vietäessä, päivityksiä tehtäessä, jne. Lisätään vielä JAX-RS restful web services, ja meillä on yksinkertainen ja tehokas tapa tuottaa sähköisiä palveluita – joita voi kuluttaa esim. IPad:stä, kännykästä, tai vaikkapa toisesta serveristä käsin, kuten konferenssissa demonstroitiin. Java EE 6 saa siis minulta henkilökohtaisen hyväksyntäleiman.

Mobile.next alusta? Siihen en usko. Tai tarkemmin sanoen, siinä ei ole minusta mielenkiintoa. Vaikkei tätä sanottu suoraan, väittäisin että mobile.next hakee markkina-aluetta android ja iphone alustojen ulkopuolelta, eli nöyremmistä puhelimista. Joita on toki merkittävä määrä. Mutta tällä hetkellä kiinnostavampaa on miten Android ja iPhone puskevat rautaa ja resursseja eteenpäin, ja tukevat innovaatiota. En usko että Mobile.next tulee olemaan merkittävä juttu, mutta olisi ihanaa olla väärässä – onhan maailmassa muutama sata miljoonaa midp yhteensopivaa puhelinta joiden asiakkaat voisivat olla palveluiden kuluttajia.

Uudet kielet kuten Scala ja Clojure herättivät mielenkiintoa. Javan tappajia etsiville kuitenkin voi olla pettymys että Scala käännettynä on sitä samaa tuttua Java bytecodea, ja ajetaan Java virtuaalikoneessa. Itseäni Scala kiinnostaa kovasti, ja Lift on sen päälle rakentuva web framework, molemmissa on kovasti potentiaalia. Osaamispolkuna on vain Java-kehittäjän vaikeampi siirtyä siihen. On helpompaa siirtyä jos koodaa jo valmiiksi useilla eri kielillä. Mutta jokatapauksessa, mitään uutta Javaa tai Javan tappajaa ei ole näköpiirissä. Java on edelleen tehokkain tapa toteuttaa sovelluksia, oli kyseessä sitten raskas klusteroituva palvelinsovellus sadoilletuhansille käyttäjille… Tai nerokas sovellus mobiilialustalle sallimaan potilaiden tietojen etävalvontaa lääkärien toimesta – alueilla missä lääkärin fyysinen läsnäolo ei ole aina mahdollista suurien potilasmäärien osalta.

Eli tässä on vielä vuosi 2010 aikaa opiskella – ja vuonna 2011 lähtee sitten isompi vaihde päälle ja aletaan soveltamaan! 😉

Tähän vielä lopuksi viitteinä muiden bloggaajien ajatuksia:

http://blog.eisele.net/2010/09/reviewing-javaone-oracle-openworld-and.html

http://maudrit.com/?p=313

http://www.jroller.com/peter_pilgrim/entry/javaone_2010_part_5_is

http://netbeans.org/community/articles/javaone/2010/index.html

Ja pari esitystä:

http://ondemandpreview.vportal.net/?auid=136

http://ondemandpreview.vportal.net/?auid=118

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s