Java, IBM, Oracle, Apple ja Google

Java rintamalla on ollut kiintoisaa liikehdintää viime aikoina. Ensin Oracle haastoi Googlen oikeuteen, aiheena Java-alustan lisensoimaton käyttö Android puhelimissa. Tämän jälkeen Oracle ja IBM tekivät yhteistyösopimuksen OpenJDK kehittämisestä. Lopputuloksena vaakalaudalla on Apachen Harmony-projekti, jota mm. Android alusta käyttää.

Viimeisin uutinen on Apple-alustalta, jossa Applen Java on merkattu deprekoituneeksi eli vanhentuneeksi teknologiaksi. Toisin sanoen, Applelta ei uutta Javaa tule – nykyiset pelaavat aikansa mutta esim. App Storessa ei saa deprekoituneita tekniikoita käyttää. Ja kun Appleen ei näin ollen ole tulossa bugifiksejä eikä ensi vuonna julkaistavaa Java 7 versiota, alusta ei tule olemaan erityisen miellyttävä Javan kannalta. Applehan veti tiukan linjan aiemmin Flashin suhteen, eli tarkoituksena on ilmeisesti että kaikki koodataan Applen omalla ObjectiveC kielellä natiivina. Hyvästit siis siirrettäville ohjelmistoille jotka toimisivat kaikilla alustoilla ilman muutoksia.

Outo maailma missä elämme. Oraclen luulisi hyötyvän siitä että Java kielenä on mahdollisimman laajalti käytössä, suosiossa ja elossa. Applen luulisi hyötyvän siitä että myös Java-kehittäjät ostavat Apple kannettavia ja iPadejä, ja siitä että niille saadaan aikaan mahdollisimman paljon softaa saataville ja valinnanvaraa. Mutta kuten aina, pölyn laskeutuessa lasketaan voittajat. Rohkeita vetoja joka tapauksessa, aika näyttää mitä tästä kaikesta seuraa.

Kenties Oracle saa Googlen pelaamaan kiltimmin osana standardoituja Java alustoja – tai tyytyy ottamaan oman viipaleensa hurjasti kasvavasta Android kakusta. Kenties Apple on oikeassa rajatessaan kaikki ei-natiivit tekniikat pois alustoiltaan – se on jokatapauksessa johdonmukaisessa linjassa sen kanssa miten Apple laitteet ovat aina toimineet. Suljettua teknologiaa valikoiduille käyttäjille jotka niitä arvostavat. Se on business mallina toiminut ennenkin. Toki yhden kehitysvälineen alusta on myös vakaampi – toisaalta huonoa softaa saa aikaan myös ObjectiveC:llä. Kenties Oracle hyppää puikkoihin ja alkaa valmistamaan virtuaalikonetta myös Apple alustalle – näin saataisiin virtuaalikonepäivitykset samanaikaisiksi kaikille pääalustoille ja Apple puolellakin loppuisi uusien piirteiden odottelu.

Kiintoisia aikoja elämme kun vuosi käy viimeisiä kuukausiaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s