Java ja OpenJDK tulevaisuus

Nyt on taas tapahtunut lyhyessä ajassa Java puolella paljon, ainakin mitä tulee pelureihin ja alustan tulevaisuuteen. Javan ydin on tietysti Java SE, ja sen ensi vuonna tuleva versio 7 muovaa suunnan mihin ollaan menossa. Tämän verran tiedämme OpenJDK 7:stä:

– Oracle yhdistää JRockit ja HotSpot virtuaalikoneiden parhaat piirteet ja siitä syntyy uusi JRE eli Javan virtuaalikone

– OpenJDK:n takana seisovat nyt myös IBM ja Apple, Apple lakkasi tekemästä omaa virtuaalikonettaan ja IBM näyttäisi olevan irtautumassa myös omastaan sekä kenties Apache Harmonystä

– Toisaalta, ei niin hyvää ettei jotain huonoakin. Apache on kiukustunut Harmony projektin saamasta kohtalosta niin paljon että uhkaa äänestää Java SE 7 spesifikaation nurin ellei homma muutu avoimemmaksi. Ei ole ensimmäinen kerta että spesifikaatioita pidetään panttivankina, mutta mielenkiintoista on että Apachella on aika paljon kuuluvuutta ja uskottavuutta, organisaationa Apache nauttii suurta luottamusta ja suosiota.

– Sitten on tietysti Oracle-Google oikeusjupakka, joka ei suoranaisesti liity OpenJDK:hon. Siinä viimeisin juonne on, että Oracle listasi tiettyjä spesifisiä kohtia Android alustassa joissa olisi kopioitu koodia. Googlen vastaus on että koodit eivät ole heidän tekemiään vaan kolmansien osapuolien, avoimella alustalla. Erään asiantuntijan mukaan myös koodien välillä oli suuria eroavaisuuksia, ja vedottiin siihen että on lopulta vain rajattu määrä eri tapoja tehdä sama tietty asia, eli jos esim. autoa ollaan keksimässä, voi kaksi insinööriä erillään päätyä siihen että pyörä toimii muotona paremmin kuin neliö, mitä auton renkaisiin tulee. Mielenkiintoista pöllytystä, saapa nähdä miten tilanne kehittyy. Jos nuo tekijänoikeusjutut kiinnostavat, hyvä huomata että sekä openjdk että android ovat open sourcea eli lähdekoodit voi ladata ja eroavaisuuksia/samankaltaisuuksia arvioida ihan itse.

Pistetään loppuun vielä aivan täysin asiaan liittymätön kuva Dukesta rokkaamassa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s