JFokus 3/4

No niin, puolet seminaarista on nyt lusittuna.

NoSQL on saanut konferenssissa paljon huomiota vaihtoehtona, mikä on hieman hupaisaa kun pääsponsorina on suuri relaatiokantavalmistaja. Itse suhtaudun NoSQL ratkaisuihin vielä varauksella. On paikkansa missä ne ovat hyviä, mutta mitään järisyttävän uutta ei ideassa ole. Hiljattain juolahti omaan mieleen ajatus mikä voi olla täysi susi..  tai sitten neronleimaus. 90-luvulla työskentelin agenttitiimissä tutkien älykkäitä agentteja jotka liikkuvat verkostossa. Ja hiljattain pohdin tietokantojen toimintaperiaatetta.. Sitä miten älykkyys on siirtynyt pitkälti kannoista businesslogiikkakerroksiin.. Mutta mitä jos kantapalvelimet omaisivat yksinkertaisen rajapinnan ja osaisivat keskustella suoraan keskenään? Ja rajapinnan kautta voisi lähettää sopivan kriteeripaketin, jossa voi olla suoritettavaa logiikkaa.. Ja mitä jos palvelimet osaisivat keskenään reititellä haut kaikkialle missä niitä tarvitaan, ja suorittaa ne, ja aikanaan palauttaa vastaukset takaisin.. Eli tällaisista haaveilen. Tämä olisi toki tehtävissä esim. ESB ja SOA tekniikoin mutta pohdiskelin vain ajatusleikkinä älykästä kantaklusteria jossa agentit liikkuvat ja suorittavat rinnakkaisia hakuja.

Android

No niin, sivurönsy siinä, NoSQL on joka tapauksessa pop. Toinen asia mikä on pop – ei suurena yllätyksenä – on Android alusta. Siinä missä erään matkapuhelinvalmistajan uusin Microsoft strategia pommitti osakekurssit takaisin 2000-luvun alimpiin tasoihin, ja hävitti taivaan tuuliin 4,4 miljardia arvoa, ja aikaansai  osakkeenomistajien kapinaliikkeen.. Android se jatkaa porskuttamistaan ja kasvattaa markkinaosuuttaan.

Disclaimer: Todettakoon kuitenkin että historia vasta näyttää päätösten viisaudet, ja Windows Phone 7 vaikuttaisi olevan paljon aiempia tekeleitä parempi alusta. Toisaalta historia myös kertoo että Microsoftin kumppanuushankkeet ovat usein olleet turmiollisia partnereille, ja Microsoft ei ole ollut tunnettu innovaatioistaan viimeisinä vuosikymmeninä. Google Android alusta pääsee myös kiinni Googlen lukuisiin sähköisiin palvelurajapintoihin, kuten haku, käännös, kartat, ja ties mitä tulevaisuus tulee vielä pyörittämäänkään mielettömässä hajautetussa myllyssä. Juuri palvelut on pääsyy miksi uskon Android alustaan ohi muiden. Mutta onhan se kiva että alustaan tulee uusia piirteitä. Toinen asia mikä mobiililaitteissa kiinnostaa on tulevaisuuden käyttöliittymät ja tulevaisuuden sensorit.

Seminaarissa oli esillä mm. Android pelien fysiikkamallinnus ja Sony Ericssonin uusimmat tuulet.. Niistä kävi kertomassa Erik Hellman, ja esillä oli mm. Sonyn Playstation Android XPeria Play, joka on siis PSP:n jatko-osa, mutta täysin Android vetoinen. Esityksessä pohdiskeltiin myös kolmiulotteisia käyttöliittymiä jotka ovat mahdollisia mm. raa’an prosessoriväännön vuoksi, sekä turbobuustattua multitouchia, jossa ei tyydytä enää yhden tai kahden sormen käyttöön vaan jopa kolmen tai useamman, ja erilaisten eleiden käyttöön ohjauksessa. Lisäksi on mahdollista käyttää kosketustapahtuman voimakkuuslukemaa, joka kuvaa siis sitä miten laajalla pinta-alalla painallus tapahtuu. Tästä saa taas uuden dimension käyttöön, mieleen tulee esim. siveltimenveto, tai kohdistimen siirto vs valinta, jne.

Puhetta oli myös antureista ja ANT+ protokollasta jolla Android voi seurata langattomasti esim. sydämensykettä ulkoisista antureista. Tämä mahdollistaa esim. lääketieteen sovelluksia jotka seuraavat ja raportoivat sydämen tilasta vaikkapa reaaliajassa – halvoin kustannuksin ja käyttäjälle lähes näkymättömästi. Mielenkiintoinen eyecandy oli myös 3d-taustakuva joka voidaan laskea mistä hyvänsä 2d-kuvasta ja muuttaa 3d käänneltäväksi. Kuulostaa ehkä pieniltä asioilta mutta yhtäkaikki vaikuttavan näköistä. Itsekin odotan kovasti uusia asioita 2011 vuoden Android puhelimilta..

Gigahertsin tuplaydinprosessorilaitteilta joissa on tusinan verran antureita voi jo odottaa innovaatioita – ensimmäinen PC kone jolla aloitin koodailemaan oli 4 megahertsiä ja sekin oli aikanaan jo paljon.. Nyt taskusta löytyy jo aika uskomatonta tehoa – muutama vuosi sitten ajoin C64 emulaattoria Androidini sisässä, ja siihen riitti paljonkin nöyremmät prosessorit. Monella on rannekellossaan jo tehokkaammat prosessorit kuin ammoin kuusnepassa, ja hyvin sekin veti.

SOA

Omalta osaltani päivä päättyikin sitten Jeff Genenderin vauhdikkaaseen esitykseen SOA vinkeistä. SOA on itselle sen verran lähellä sydäntä oleva asia että paljoa uutta ei esityksessä tullut, mutta toisen konkarin mielipiteet vahvistivat omia, ja asiat oli hauskasti esitetty ja hyvin perusteltu. Yksi ajatus jäi bonuksena mieleen.. Ei ole oikeaa tapaa tai menetelmää tehdä SOA:aa, ja olosuhteista riippuen hyvä design pattern voi toisissa olosuhteissa ollakin antipattern.

Joka tapauksessa, päivä päättyi tapahtumaan jossa oli paljon syötävää ja liian vähän juotavaa. Tulin jututtaneeksi suorituskyky-expertti Kirk Pepperdineä, ja aiheena oli mm. Scala kääntäjän suorituskykyparannukset sekä Actorit. Ja teemaan liittyen, huomenna sitten uusi päivä, jota ajattelin ladata runsaalla määrällä Scalaa. Yksi esitys on Martin Oderskyn, ja käsittelee kokoelmien suorityskykyä ja rinnakkaiskäsittelyä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s