JavaOne 2011 San Francisco – 1/4

Ensimmäinen aamu JavaOnessa käynnistyi hassun Code Hard/Java Life musiikkivideon jälkeen Keynotella jossa puhui Intelin ja Oraclen edustajia, aiheena olivat tekniset asiat.

Intel osuus oli hieman pitkäveteinen tunti, mutta se on perinteisesti ollut aina mukana. Twitter kanavilla kyseltiin paljonko Intel maksoi tästä tunnin mainospuheestaan. Olihan siinä kuitenkin jotain kiintoisaakin, mm. suorituskyvyn kasvua virtuaalikoneiden ja Intelin raudan yhteistoiminnan suhteen. Doug Fisher Inteliltä lohkaisi myös mehukkaasti: Hardware without software is just heat. 😉

Vaivihkainen stealth julkistus koski Oraclen uutta NoSQL tietokantatuotetta. Tarkempia tietoja varmaan luvassa jatkossa..

Sitten alkoi mehukas osuus. Mark Reinhold puhui Java 7 piirteistä uusina joka ihmeellistä kyllä herätti kovat wow efektit yleisöstä. Ovathan ne koodaajan elämää helpottavia pieniä muutoksia mutta niitä on tullut itse jo käytettyä ja koulutettua reipas puoli vuotta, itseasiassa enemmänkin, joten osio lähinnä pitkästytti koska mitään uutta näkökulmaa ei tullut.  Yksi ahaa elämys syntyi: Jo kovin tutuksi tullut fork&join framework sopinee parhaiten eräajojen käsittelyyn, joita suomessakin jokunen firma vielä tekee reippaissa määrin. Kaikesta huolimatta version 7 uudistukset herättivät mielenkiintoista kyllä salissa ooh ja aah efektejä, ilmeisesti ne monelle eivät olleet vielä tuttuja. Kuulemma jossain ajetaan vielä softaa Java versiolla 1.0 😉

Heräsin vasta kun alettiin käsittelemään Java versiota 8 – ja 9.

Edit: Versio 8 tulossa siis vuonna 2013, kesäaikaan. Pieni viive jätetty julkaisuun jotta versioon 7 ehditään sertifioitua ja hyödyntää ennen seuraava. Ja Java 8 ainoat kaksi pääpiirrettä ovat mullistavia. Mitä enemmän kuulen niistä sitä enemmän pidän Lambda Expressioista ja Project Jigsawsta. Metka juttu oli myös sneak päivitys jotta Lambda Expressions on ylipäätään mahdollinen: rajapinnoissa voi nyt määritellä metodeita joille on oletustoteutus referoituna. Näin voidaan jatkossa lisätä rajapintoihin metodeita rikkomatta yhteensopivuutta aikaisemman koodin kanssa. Kun Java versiot 6 ja 7 ovat olleet evoluutiota, versio 8 on taas revolution, vallankumous, se tulee muuttamaan tapaa koodata ja tehdä ohjelmistoja reippaasti – positiiviseen scala ja mavenmäiseen suuntaan.

Pieni vilaus tuli myös Java 9 tuleviin piirteisiin. Java 9 todennäköisesti julkaistaneen vuoden 2014 tiimoilla, ja sen sisältöön tulee…

  • – Self-tuning JVM (virtuaalikone optimoi itsensä, tähän suuntaanhan on muutenkin menty)
  • – Improved Native Integration (JNIEnv on jo nähty, eteenpäin! 😉
  • – Big Data (Parempi tuki massiivisille muistimäärille kerrallaan)
  • – Reification (tyyppijärjestelmän ravistelua)
  • – Tail Calls/Continuations
  • – Meta-Object protocol
  • – Multi-Tenancy
  • – Resource Management
  • – Heterogenous Computer Models

Java EE 7 suunnitelmat ovat kunnianhimoisia: Speksi ulos ensi vuonna, Glassfish 4.0 referenssitoteutuksena. Java EE 7 sisältöhän voidaan tiivistää sanaan: pilvi. Mutta mukana myös mm. välimuistiratkaisujen standardointia. Pääteemana on kuitenkin PaaS – Platform as a Service. Muita tulossa olevia muutoksia on yhdenmukaistaminen ja yksinkertaistaminen – esim. Managed Beans konsepti laajennetaan CDI, EJB ja JSF beaneihin (nämä kai tehtiin jo EE 6:ssa) ja Pruning eli vanhojen ominaisuuksien poisto kuten Entity Bean ja JAX-RPC on yksi osa (tämäkin kai jo aloitetiin EE 6:ssa?)

Ai niin, ja itse konferenssista.. Väite oli että osallistujamäärä on tuplaantunut – viime vuoteen nähden. 400 sessiota lähistön hotelleissa neljän päivän ajan, puhujia 350 yrityksestä.. 9 miljoonaa java koodaajaa ympäri maailman. 3 miljardia mobiililaitetta joissa Java pyörii. Kiintoisaa..

JavaFX 2.0 meni Betasta General Availability moodiin, tosin sen saa tässä vaiheessa lähinnä windowsille 😉 MacOS X:ään tulossa developer preview. Netbeans beta 7.1 omaa suoraan JavaFX 2.0 tuen, ja tietysti JavaFX Scene Builder on uusi palikka jolla näyttöjä voi koostaa, siitä on early access versio liikkeellä. Ja tuolta löytyisi latailtavia ja ajettavia demoja http://www.oracle.com/technetwork/java/javafx/downloads/index.html ja http://download.oracle.com/javafx/2.0/overview/jfxpub-overview.htm

Jossain välissä ehdin pyörähtämään myös näyttelyalueella. Tavanomaisten epäiltyjen lisäksi haaviin jäi kaikenlaista kiinnostavaa suomalaisia projekteja ajatellen. Esim. CloudBees, JRebel, New Relic, ja MongoDB. Varsin uusia nämä eivät ole mutta mitä itselle jäi mieleen näistä:

– JRebel mahdollistaa hot deploy tuen ilman buutteja, käytännössä joka alustalla. Se asentaa tietysti uudet muutetut luokat mutta meikäläiselle demottiin myös tilannetta jossa luokan Spring annotaatioita muutettiin ja JRebel latasi dynamisesti muutetun luokan ja prosessoi annotaation, ja lopputuloksena MVC Controller mäppäytyikin uuteen osoitteeseen – ilman buuttia, resettiä tai redeployta. Kyselin hieman muistivuoto-ongelmista esim. tomcat palvelimissa, mutta minulle vakuutettiin että JRebel kun asentelee luokan kerrallaan, sillä saa tehdä tuhansia muutoksia ennen kuin on syytä käynnistellä palvelinta. Vaikutti kiinnostavalta.

– New Relic oli toinen kova juttu: käytännössä yhdistelmä agenttia ja seurantatyökalua joilla voi seurata web tai web service palvelinsovelluksen toimintaa. Kuvaus oli ’x-ray vision for your production web apps’. Katselin läpi demoa jossa seurattiin vasteaikojen jakautumisia eri kerroksissa – reaaliajassa ja graafisesti. Helppo hahmottaa missä vietetään aikaa ja missä on ongelmia.

– Pari muuta tuotetta oli CloudBees palelu, joka on pilvipalvelu josta voi vuokrata esim. JFrog, SonarSource, New Relic, MongoDB, etc palveluita. Kehitysympäristön infran voi vuokrata ja skaalata tarpeen mukaan. – sekä MongoDB NOSQL tietokanta jossa data kuvataan JSON tapaan.

Ja lisää huomenissa.. Kohden seuraavaa sessiota matka käy.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s