JavaOne 2011 San Francisco – 3/4

Kolmas päivä JavaOne seminaaria ei lähtenytkään käyntiin keynotella vaan nyt keskitytään tiukkaan asiaan. Tänään teemoja omassa kalenterissani olivat mm. G1 roskankeruun tuunaaminen, JavaFX sovellusten automatisoitu yksikkötestaus, Kinect, sekä JAX-RS uusin versio.

Muutin suunnitelmia viime hetkellä:
 Generational garbage collection tuning osoittautui koskevan IBM virtuaalikonetta ainoastaan, ja sitäpaitsi perusvinkkejä joita olen itse opettanut jo vuosia Tehokas Java kurssilla. menin varasijalla olleeseen esitykseen joka oli dynaamisten scriptikielten turpaanvetokisa. Toisin sanoen JRuby, Groovy, Scala ja Clojure kielten asiantuntijat ottivat toisistaan – tai ainakin toistensa kielistä – mittaa. Yleisö valitsi voittajat demojen ja trash talkin perusteella. Vaikka Ruby sai suosiota ja sen polustaja käytti referenssinä 10 miljardin projektia, yleisö äänesti Scala sekä Groovy kielet jaetulle voittajasijalle. Hännänhuipuksi jäi odotettavasti Clojure. Kaikki näistä kielistähän ovat mielenkiintoisia,mutta kaikkea ei voi osata jokainen yhtäaikaa. Tieturikin on panostanut näissä Scalaan toistaiseksi, tosin Groovy ja Grails alkavat jo ylittää uutiskynnystä niinsanoakseni. Ja itse pidän myös Jruby ja Ruby On Rails tyylistä.Tämä on muuten kirjoitettu ipadillä, ykkösversiolla. Sen näppis on häkellyttävän hyvä nopeaan kymmensormijärjestelmään tottuneelle. Testasin rinnan Motorola Xoom näppistä, ja se on jostain kumman syystä käsittämättömän hisas ja kankea. Ja miksi shift näppäintä on pakko painaa ensin ja erikseen kun applessa sen voi painaa totutusti pohjaan ja kirjoittaa monta isoa kirjainta samalla kertaa? Haluan androideihin paremman näppiksen! Pari kirjoitusvirhettä sallittakoon, iPadin touchpad näppis on vain _melkein_ yhtä hyvä kuin aito näppis 😉

No niin, seuraava tuleva versio Java ee7:stahan tulee olemaan kiintoisaa. Siitä puhutaan jo nyt tulevaisuuden PaaS standardina. Se ei kuitenkaan ole kaikki mitä on tuloillaan, tässä pari makupalaa:

– EJB 3.2 tulee sisältämään uudistuksia jotka pääosin liittyvät tuohon multi-tenancy piirteeseen, eli ajoon eri ympäristöissä, pilvessä tai ei, ja tietysti lisää annotaatioita, parempi yhteensopivuus muiden EE perheen tekniikoiden kanssa, jne.  Ehkä kiinnostavin ja mullistavin piirre olisivat uudet QoS annotaatiot sekä Cache API.

– JSF 2.2 tuunaa muutamaa pikkuasiaa. Esim nykymallissa monet EE annotaatiot toiivat lähinnä managed beaneissä, tulevassa versiossa myös validatoreissa, konverttereissa, custom komponenteissa, jne. Lisäksi luvassa paljon hienosäätöä, lisää voi lukea esim. http://jdevelopment.nl/jsf-22/

JPA 2.1 tulee tukemaan stored procedureja paremmin, tukee ON osaa joineissa antaen siis valita millä perusteella joinit tapahtuvat.. Lisäksi ’fetch groups’ ja ’fetch plans’ auttavat optimoimaan mitä dataa milloinkin haetaan, jos ei kaikkea halutakaan kerralla.

Lisäksi ahmin lisää JavaFX asiaa koska Tieturin tarjonnassa on nyt siitä uutta koulutusta tuoreeltaan ja täytyy tietää pintaa syvemmältä aiheesta. mm. layout management oli kiinnostava aihe – jälleen eroja ja parannuksia Swingiin verrattuna. Oracle muuten viestii selvästi että Swingiin ei enää panna paukkuja, se kuihtuu pois. Kiintoisaa mm. miten JavaFX:ssä max ja preferredsize toimivat, ja miten ruudulta voi kätkeä osia tilapäisesti rikkomatta käyttöliittymää. Luennon esitti Oraclen Amy Fowler, joka on myös innokkaasti tweettaillut ja blogannut viikosta.

Kiintoisa luento oli myös Physics in JavaFX, jossa käytiin läpi fysiikkamallinnusta esim. Angry Birds tyyppisissä peleissä. Fysiikan laithan koskevat kaikkia muita paitsi Chuck Norrisia.

Joka tapauksessa, luennon aiheena oli fysiikkamoottorin kytkeminen JavaFX esitysmuotoon, ja PhysicsFX moottorin julkistus joka helpottaa asiaa. Hauska havainnollinen esimerkki hyödyistä oli mp3 soitin joka havainnollistaa soitettavat biisit palloina joita tippuu suppilosta. Mitä hyötyä on siitä että applikaatio näyttää hauskalta ja sitä on mukava katsella? No olisiko meillä jo riittävän paljon niitä kivuliaasti käytettäviä työajanhallintasoftia joissa tarvitaan insinöörikoulutus ja 20 napinpainallusta per operaatio... 😉

 

Jaahas, ja lisää huomenissa. Torstai on seminaarin viimeinen päivä ja viimeinen tilaisuus imeä tietoa, verkostoitua, haalia demoja, esitteitä, visioita, ja vaikutteita joten voi olla että tänään täytyy Oracle Appreciation Event ottaa kevyen kaavan mukaan 😉

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s