JavaOne 2011 Loppuraportti (Koodaajan yhteenveto)

No niin, JavaOne 2011 San Franciscossa on ohi. Viikko tiivistä toimintaa on siis takana ja on aika katsoa mitä jäi käteen. Tässä avaukseksi musavideo jolla ensimmäisen tech keynoten ensimmäiset puheet avattiin: Java 4 Life 😉

http://www.youtube.com/watch?v=b-Cr0EWwaTk&feature=player_embedded

Miinusta tapahtumasta saa antaa hieman. Viime vuonna valiteltiin kovasti epäkohtia jotka pääosin liittyvät siihen että JavaOne on toisen luokan sidekick show verrattuna Open Worldiin – alkaen sen hajautuksesta eri hotelleihin. Näiden suhteen ei ole tapahtunut mitään muutosta, pikemmin huonompaan suuntaan menty. Samoin uskomatonta miten wifi yhteyttä ei saada vakaaksi, eikä langallisiakaan yhteyksiä ole tarjolla.

Hintaan minkä osallistuminen maksaa jokainen osallistuja voisi saada oman tukiaseman käyttöönsä 😉 Kun yrittää testata oppimiaan asioita ja kirjoittaa blogia oli pakko turvautua hotellihuoneen langalliseen yhteyteen aika ajoin, se on taas pois yhteisöllisyydestä ja verkostoitumisesta. Tästä myös pitkä miinus. Miinusta myös keynote osioiden pitkistä javaan liittymättömistä diamond partner puheenvuorolässytyksistä. Ne taitavat tosin olla seminaareissa pakollinen riesa, mutta ainakin allekirjoittaneen osalta seminaareissa itse pyrimme välttämään moisia. Onnistutaanko siinä aina, en tiedä. Ehkä tämän kaliiberin seminaareissa on vain pakko sietää jonkun verran poliittisesti jaettuja mainospuheita. Mutta onko ne pakko sijoittaa keynoten alkuun? Osallistujat näyttivät oppivan tämän aika nopeasti ja viimeisiin keynoteihin alkoi valumaan ihmisiä paikalle puoli tuntia tai tunnin myöhässä.

Ok, siinä ne huonot puolet. Hyviäkin löytyy onneksi, itse asian tiimoilta. Yleinen reaktio tapahtumaan blogeissa on ollut positiivinen, joku vertaili tätä jopa Woodstockiin. Julkistukset ovat olleet upeita, ajoin jopa odottamattomia, ja taas olisi Java alustan roadmappiä näkyvissä vuosiksi eteenpäin. Jo käytössä oleva Java 7, tulevat Java versiot 8 ja 9, enterprise Java 7 ja 8, ja tietysti paljon esillä ollut JavaFX ovat olleet esillä aiemminkin mutta nyt suunnitelmat ja käytäntö realisoituivat. Kiintoisaa oli myös katsoa mitkä sessiot vetivät väkeä. Pilvipalvelut, soa ja RESTful servicet eivät olleet suuri yllätys. Tänä vuonna näytti kuitenkin olevan poikkeuksellisen paljon suorituskyvyn tuunauksen ja rikkaseen käyttöliittymään liittyvää sisältöä. Rinnakkaisuus fork&join muodossa ja actor ja thread muodossa kiinnostivat myös. Osa huoneista oli täpösen täynnä ja mukaan ei mahtunutkaan.

Mitäpä sitten tulevaisuus tuo Java SE alustalle?

Kesällä julkaistu Java 7 versio hiipii hiljalleen ympäristöihin. Se tuo mukanaan ohjelmoijan kannalta varsin kivoja uudistuksia, jotka auttavat tekemään ratkaisut helpommin ja turvallisemmin. Tieturi teki niistä jo kesällä koulutuksen, Java 7 Uudet Piirteet – jota on jo asiakkaille koulutettukin. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, ensimmäiset opiskelijat ovat taloja jotka käyttävät paljon open sourcea ja ketteryyttä – ja suurempia ja vanhempia järjestelmiä omaavat talot siirtyvät sitten parin vuoden kuluessa toisena piikkinä. Sen verran hyvää on versiossa 7 että miksipä ei siihen siirtyisi heti tilaisuuden tullen. Kyseessä on kuitenkin evoluutio, ei revoluutio tässä versiossa. Kielen muutokset project coin muodossa ovat nimenomaan koodaajille mukavia ja työtä tehostavia, Fork&Join framework auttaa eräajoissa ja muussa prosessori-intensiivisessä rinnakkaistekemisessä.

Java versio 6 menee end-of-life tilaan 2012 loppuun mennessä. Jos ajaa Javaa vielä vanhemmilla alustoilla – hyi miten tuhmaa! 😉 No, rahallahan saa tukea vanhempiinkin alustoihin mutta ilman rahaa ei päivityksiä eikä varsinkaan turvapaikkauksia tipu.

Hiljalleen voi sitten suunnata tutkaimet jo kohti tulevaa Java 8 päivitystä – se julkaistaan nyt sitten 2013 kesällä, eikä 2012 kuten alunperin kaavailtiin. Syynä mm. mahdollisuus sertifioitua versioon ja stabilisoida vähän alustaa, mikä on mielestäni ihan hyvä. Versio 8 tulee nyt sitten olemaan se revolution. LambdaJ ja Jigsaw ovat jo yksinään riittävän kova juttu – ja tuohon päälle kun lisää vielä uudistetun Date&Time APIn ja uudistetun JavaScript moottorin, on luvassa kaikkea kivaa. Kivalla tarkoitan tietysti ohjelmoijille motivoivaa hauskaa uutta opiskeltavaa, projekteille vähemmän koodirivejä, enemmän mahdollisuuksia ratkoa ongelmia taas helposti ja luotettavasti. Ja tuo modulaarisuus on projekteille todella kova. Maveniä jo käyttäneet tietävät mitä tarkoitan, mutta eiköhän tässä Maven heviusereillekin ole jotain uutta ja arvokasta 😉

JavaFX on musta hevonen. 2007 SUN yli-hypetti sen ensimmäistä versiota joka oli jo aikanaan kiinnostava, mutta itseäkin arvelutti haluavatko java koodaajat tai muut opiskella uutta kieltä tähän tarkoitukseen. Onneksi nyt ei enää tarvitse. JavaFX 2.0 GA on julkaistu, heti saatavilla ja käytettävillä, ja Netbeansissä tuettuna. Sitä koodataan ihan perus Javalla, ei tarvitse oppia uusia kieliä, vain uudet rajapinnat. Ja se kytkeytyy toki sulavasti kaikkiin Java kirjastoihin kuten JAXB, JAX-RS, JPA,  ja tietysti Swing. Demot mitä näytettiin alkoivat olemaan tänä vuonna käytännönläheisempiä.. Mm. näyttäviä BI työkaluja. Satelliittien ohjaukseen käytettiin jo tuotannossa JavaFX:ää. Yksi wow efektin aikaansaanut demo oli se jossa JavaFX ajettiin IPad laitteessa iOS:n päällä. Ja tietysti julkistettiin myös että JavaFX menee open sourceksi ja tullaan jakelemaan osana Java SE alustaa. Myös siis iOS:lle ja Linuxille. Itse osallistuin hauskaan workshoppiin jossa tehtiin Oracle Coherence hajautetun Grid-cachen päälle hallintanäyttö (dashboard) JavaFX:llä – vanhan Swing pohjaisen tilalle. Ja oli muuten nopeata hommaa!

Mielenkiintoinen ilmoitus oli myös että Swing on nyt viimein tiensä päässä: Se ei tule saamaan enää uusia päivityksiä. Buh-bye Swing..

Java EE 7 alustaa analysoin jo aikalailla kolmospäivän blogissani, mutta tosiaan multi-tenancy tuki tarkoittaa kykyä ajaa koodiaan eri pilvissä, vuokrapilvessä tai omassa private cloudissa sen mukaan missä on milloinkin tarve. Saataisiin viimein siirrettävyyttä pilvipalveluihin joka vapauttaisi vendor lock-inistä jonkin verran ja tekisi pilveen investoinnin vähemmän riskaapeliksi – jos homma ei toimi pilvessä pystytetään sitten se oma privaattipilvi konehuoneeseen. Katsotaan meneekö se näin tulevaisuudessa – kiintoisaa nähdä syleilevätkö pilvipalveluiden tarjoajat standardia vai haluavatko pitää kiinni lock-inistä. Azuressa tuskin tulemme tukea näkemään 😉 Tuon äärimmäisen siirrettävyyden ohella tietysti EE 7:ssä on kosolti suoraan koodaajan elämään vaikuttavia elementtejä kuten uudet versiot mm. EJB, JSF, JPA, JAX-WS ja JAX-RS spesifikaatioista, ja kaikissa näistä oli tuloillaan hyvinkin mielenkiintoisia piirteitä.

Tuotteita tuli katseltua myös runsaasti – tuotteita löytyi mm. kehitysympäristön vuokraamiseen ja ajamiseen pilvessä (Cloudbees), Java sovellusten asentamiseen palvelimeen ilman buutteja (JRebel), ja sovellusten reaaliaikaiseen profilointiin ja monitorointiin virhetilojen varalta (New Relic). Suomessa on usein kaivattu ratkaisuja näihin – onpa meikäläistä tilattu joskus konsulttina jäljittämään virhettä järjestelmästä jossa kuvaus oli: Jollakin käyttäjällä joskus softa kaatuu. 🙂 Tarkemmilla seurantavälineillä pääsee paremmin ja ennen kaikkea nopeammin kiinni siihen mistä kiikastaa. Missä on muistivuoto, pullonkaula, tai nullpointerexception?

Kaiken kaikkiaan on erittäin positiivista että Java alustalla on roadmap – on suunnitelmia jopa versioon 12 asti, kun nykyisellään totutellaan vasta versioon 7. Yhteisön vire on myös positiivinen, ja energinen, ja se taas tapaa siirtymään innovaatioiksi ja ratkaisuiksi – jos haluaa saada jotain aikaan siihen pitää ensin uskoa. Enterprise puoli on menossa järkevään suuntaan ja seurailee myös uusimpia trendejä. Ja monessa sessiossa puhuttiin käytännön tuunauksista ja viilauksista sinänsä j0 kovin toimiviin nykyrajapintoihin nähden. Tästä ponnistetaan taas vahvasti käyntiin.

Huom! Kaikki keynotet ovat katseltavana julkisesti osoitteessa http://www.oracle.com/javaone/live/on-demand/index.html

Tässä vielä linkkivinkkinä erinomainen blogi JavaOne päivityksistä päivä päivältä ja esitys esitykseltä amerikaksi: http://marxsoftware.blogspot.com/

Mainokset

5 thoughts on “JavaOne 2011 Loppuraportti (Koodaajan yhteenveto)

 1. Todella mielenkiintoista luettavaa koko JavaOne sarja. Java 7 ja FX alkoi nyt syyhyämään sormissa.

  • Kiitoksia vain, tämä oli mielenkiintoinen JavaOne, niin paljon julkistuksia ja näkökulmia etten edes ehtinyt kaikkea detailia laittamaan ylös. Juuri pistin todo-listalle että pitää kirjoitella vielä Java 8 piilopäivityksestä eli Interface Injection mallista oma tarinansa.
   Java 7 on aika hauska alusta toimia, meni sertifiointivalmennuksetkin uusiksi sen osalta, Coin muutokset ovat kovin kivoja vaikka alkuun niihin suhtautuu varoen.. Ja Fork&Join hyvin mielenkiintoinen, vaikkei kaikkiin ongelmiin sovikaan.

   JavaFX on itselläkin työlistalla ottaa syväsyyniin, ajattelin aloitella tekemällä vähän lisää reaaliaikaisia BI näyttöjä käyttöön.

 2. Ei tainnut HP osallistua enää tänä vuonna 😉
  Anyways, viihdyttävä raporttipläjäys Java-OOWstä!

  • Jep, hieman draamaa ollut viime vuosina.. Saapa nähdä josko ensi vuonna olisi Googlekin mukana, nyt oli mobiilipuoli vähän ohuehko.. Ei edes show-laitteita myynnissä.

 3. Larrylla on oma tinkimätön tyylinsä hoitaa asioita.Vaikea sanoa onko tuo heppu firman hyväksi vai pahaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s