JavaFX 2.0

No niin, blogiin ei ole tullut kirjoituksia hetkeen, piti sairastaa kausiflunssa manalasta, ja työkiireet ovat vieneet muut ajat. Mitään erityistä kirjoittamisen arvoista ei ole myöskään tutkaan ilmestynyt hetkeen. Ajattelin kirjailla kuitenkin taas vähän ajatuksiani ettei täysin unohdu tämä blogi.

Yksi työkiireistä on JavaFX 2.0 ohjelmointikurssin teko, se alkaakin olla valmis ja toteutuu jo ensi vuoden tammikuusta alkaen varmasti – ensimmäiset ovat jo ilmoittautuneet mukaan. JavaFX ei varmaan ole kaikille – serveripään web sovelluksia tekeville mielenkiinto on korkeintaan mietoa, mutta kaikille joita rikas käyttöliittymäelämys työasemassa kiinnostaa, ja kaikille joille Swing on tuttu, tässä voi olla jotain uutta.

http://www.tieturi.fi/haku.html?q=javafx

 

Rikas käyttöliittymä on aina oma juttunsa. Se mahdollistaa asioita jotka webissä ovat mahdottomia tai ainakin hankalia. Se antaa suorituskykymielessä kyvyn käyttää työaseman resursseja paremmin hyödyksi. Mutta se vaatii sen virtuaalikone-asennuksen myös, plus lisäkirjastot. Ja tämäpä onkin se kynnyskysymys sille miten JavaFX 2 tulee tai ei tule leviämään. Asennus tulee olla helppo ja vaivaton ja suorastaan idioottivarma.

Olen tainnut kirjailla jo aiemmin Java 6 virityksistä jotka auttavat tässä. JavaScript deployment toolkit joka osaa tarkistaa onko sopiva Java ja asentaa sen tarvittaessa. Modulaarinen Java jossa voidaan asentaa ensin kernel ja sitten lisäosia – saadaan nopeasti jo jotain käyntiin. Java Quickstarter joka esilämmittää virtuaalikoneen jo koneen käynnistyessä. Java 7 ei lisännyt mitään yhtä dramaattista, toki Java 8 jigsaw tulee viemään modulaarisuutta pidemmälle ja toivon että sensijaan että ladataan 15megan JVM + JavaFX kirjastot, jigsawn myötä voi valita osat joita ladataan ja ehkä asennuspaketti saataisiin viiteen megaan tai alle. Hienosäätöähän tämä on mutta kun kyse on siitä, miten pitkään käyttäjä katsoo harmaata ruutua tai ’ladataan javaa’-tekstiä, pienetkin erot ratkaisevat.

Uskon että JavaFX 2.0 tulee olemaan menestys, koska se pohjautuu tällä kertaa Java kieleen ja sillä on vain annettavaa, mitään uutta kieltä tai tapaa ei tarvi opetella, vaan kyse on vain rajapinnoista. Uusia moduuleita tulee mukaan kuten charting, animaatiot, efektit, käytännössä ilmaiseksi. Se ei varmasti tule pyyhkäisemään tieltään web ohjelmointimalleja kuten JSF frameworkit tai Vaadin, mutta Suomessa on tehty Rich Client sovelluksia ennenkin ja tullaan tekemään – kaikki ei ole edelleenkään webissä, ja tulevaisuuden sovelluksissa tulee tyypillisesti olemaan jokatapauksessa kyse palvelinpään RESTful web serviceistä joita kutsutaan milloin mistäkin clientista.

Nyt kun vielä JavaFX pelaisi iPad:issä.. Tiedän että sitä demottiin iPadissä jo viime JavaOne seminaarissa, mutta ei se vielä oikeasti ole saatavilla. Ja miksi, ah miksi, se ei toimi jo Androidissa… No, retorinen kysymys, vastaus tähän lienee eräs oikeusjupakka jota vieläkin puidaan.. 😉 Mutta näiden suhteen on paljon odotettavaa, ja ellei JavaFX luikertele tableteihin ja kännyköihin, sen maailmanvalloitus tulee jäämään pahasti rajoittuneeksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s