Terveisiä mobiiliseminaarista

Jep, pidin juuri esityksen Android tableteista Tampereen Tieturi Forum seminaarissa. Esityksessä kun tuli mainittua tabletin käyttö sisällöntuotantoon niin tässäpä kirjoittelen taas Xoom tabletilla blogiani. 🙂  Hauskaa miten tässä toteutuu juuri käsittelemäni online/offline kyvykkys, eli kirjoittelen artikkelin ihan offline, tallennan sen offline, ja lähetän WordPressiin (pilveen) kun verkkoyhteys löytyy.

Mielenkiintoista tulevaisuuden kannalta kyllä jako HTML 5 vs tabletin ohjelmoiminen. HTML 5 tuo selkeästi paljon juttuja jotka aiemmin vaativat oikeaa ohjelmointia päätelaitteessa. Ja tottakai on kovasti etuja jos  voi ratkaisun tehdä puhtaasti palvelinpäässä. Mutta HTML 5 toki standardoidaan vasta 2013 – ehkä… Ja selainten tuki ominaisuuksille on suorastaan karmea, tulee 1995 browser wars mieleen. Yritäppä esim. löytää video tai audioformaatti jota kaikki HTML 5 yhteensopivat selaimet tukevat samalla kertaa…

Pidin muuten esitykseni Xoom tabletilla, käyttäen DropBox pilvipalvelua (editoin esityksen pilveen ja latasin sen pilvestä xoomiin), ja käyttelin QuickOffice/Documents 2 Go sovellusta niiden esittämiseen.

Xoomissa on mukavasti mini HDMI liitäntä (720p), johon meikäläisellä on micro-to-fullsize piuha (micro type D to full size type A), jolla sen saisi hdmi tykkiin tai näyttöön kiinni. Toisin kuin iPad ykkösen surkuhupaisa vain joissain sovelluksissa tuettu näytön peilaus, android tableteissa (ja iPad 2:ssa) toimii täysi näytön peilaus eli mitä näkee näytöllään näkee myös ruudulla/videoscreenillä. Videotykki ei valitettavasti tukenut HDMI:tä, osasin varautua siihenkin ja taskussa oli HDMI-to-VGA konvertteri 😉

Varauduin verkkoyhteyden puutteeseen myös ottamalla mukaan Android USB kaapelin, jonka avulla Android micro-usb portti muuttuu täyskokoiseksi usb naarasliitännäksi, johon voi tuupata vaikka muistitikun, kameran, siirtokovalevyn, näppiksen, hiiren, tai vaikka ps3 ohjaimen, jos siltä tuntuu. Toisin kuin ipadeissä, Androidissa toiminto on täydellinen ja sen avulla voi myös siirtää tavaraa ulos tabletista, ja täysin rajoittamatta sisään. Honeycombissahan tuli USB Host tuki ja Ice Cream Sandwichin myötä se on myös kännyköissä aikanaan. Mietiskelin vähän ottaisiko lomalle aikanaan mukaan kameroiden kaveriksi tabletin kannettavan sijasta, sinne mahtuisi muutamakin muistikortillinen tyhjentää raakamuotoisena. iPadissa ei saa tosiaan musiikkia tai kuvia aivan helposti ulos mutta niissäkin voi toki dumpata asioita pilvipalveluun kuten DropBox tai iCloud. Odotin jotain demo-efektejä mutta hienostihan tuo toimi.

Esityksen aikana tuli vielä kysymystä Android tabletista yrityskäytössä. Osasin kertoa että kalenterin ja sähköpostin synkronoinnilta ei voisi juuri enempää toivoa (synkkaa esim. henk koht kalentereita useampia Googlen palvelimelta, ja samaaan näkymään firman Exchange serveriltä, samoin sähköpostit monesta paikkaa), mutta VPN:n suhteen en osannut kommentoida miten pelittää kun en ole tullut aiemmin kokeilleeksi. Oli puhetta siitä että olisi kiva jos mobiililaitteella voisi selata myös niitä (säälittäviä) firmasovelluksia jotka toimivat vain lähiverkossa/vaativat vpn yhteyden eivätkä toimi suoralla yhteydellä. Uteliaisuuttani katsoin miten Xoomissa homma toimisi, ja selvisi että Androidissa on ollut vpn sisäänrakennettuna toimintona jostain 1.6 versiosta asti. Eli omassa Honeycombissani naps, asetuksista uusi VPN yhteys päälle, sinne serverin ip, ja viidessä minuutissa oli vpn pystyssä kännykkä wi-fi tukiaseman yli, ja intranet auki selaimessa (sharepoint portal server). Eli hienosti pelitti. Ja muita hauskoja yrityskäyttövirityksiä on mm. pari omaa tekemääni sovellusta työajan seurantaan ja kalenterihallintaan. Ja tietysti löytyy telnet, ping, ftp clienttia sun muuta kivaa.

Mitähän muuta yrityskäyttö-tabletilta voisi vaatia?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s