SOA, palveluarkkitehtuuri ja Amazon

Törmäsin hiljattain kiintoisaan artikkeliin koskien Amazonin SOA arkkitehtuuria. Aiheestahan on kirjoiteltu jo kyllästymiseen asti kaikenlaisia näkökulmia, ja teoreettisia kehitelmiä ja pelisääntöjä pelaa. Toisaalta joskus voi olla yksinkertaisempaakin:

  1. All teams will henceforth expose their data and functionality through service interfaces.
  2. Teams must communicate with each other through these interfaces.
  3. There will be no other form of interprocess communication allowed: no direct linking, no direct reads of another team’s data store, no shared-memory model, no back-doors whatsoever. The only communication allowed is via service interface calls over the network.
  4. It doesn’t matter what technology they use. HTTP, Corba, Pub-Sub, custom protocols — doesn’t matter. Bezos doesn’t care.
  5. All service interfaces, without exception, must be designed from the ground up to be externalizable. That is to say, the team must plan and design to be able to expose the interface to developers in the outside world. No exceptions.
  6. Anyone who doesn’t do this will be fired.

Täytyy todeta: yksinkertaisuudessaan nerokasta.  Tämä ei tietenkään toimisi ellei mandaatti olisi peräisin kaverilta nimeltä Steve Bezos, Amazon nimisen pikkupuljun toimitusjohtaja. Governanssissa täytyy olla mukana johdon tuki, muuten asiat eivät onnistu. Eivät ne sittenkään välttämättä onnistu mutta jos on yksinkertaiset pelisäännöt joissa on takana vahva ja selkeä tuki, siinä on jo onnistumisen ainesta. Keskitytään olennaiseen. RESTful vaiko SOAP? Vai RMI tai DCOM? Corba? Ei mitään väliä, standardeita ja teknologioita tulee ja menee. Toimitusjohtajan kannalta niillä ei ole väliä, mutta avoimella palveluarkkitehtuurilla taas on suurestikin strategisessa mielessä väliä.

Luin jotain muutakin fiksua viime viikolla mutta ehkä palataan asiaan sen tiimoilta  myöhemmin 😉

Lähde: http://blog.yohanliyanage.com/2012/03/getting-soa-right-thinking-beyond-the-right-angles/

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s