Oracle vs Google

No niin, nyt tuli jenkkien suunnalta jonkunmoinen päätös Oracle vs Google oikeudenkäynnille joka koski Java käyttöä Android alustalla ilman lisenssiä.

Valamiehistön pohdinnan (30min) jälkeen päätös oli että Google ei rikkonut Oracle patentteja vastaan. Pohdintaan jäi vielä voiko rajapintoja patentoida, mutta silti mielenkiintoinen voitto. Patenttioikeudenkäynnit ovat aina testejä, joilla linjataan jatko. Tässä tapauksessa Googlen  häviö olisi pistänyt vaakalaudalle sen pysyykö Android laitteissa ohjelmointikielenä Java. Googlen voitto taas antaa kummasta lisää buustia mobiililaitteisiin, etenkin kun Google-Motorola kauppa meni läpi ja kentällä liikkuu huhuja tulevista Google-laitteista softan ja raudan yhdistyessä.

Mielenkiintoisinta tässä että mielestäni silti oikeudenkäynnissä Oraclella oli pointtinsa – Java oli ja on käytössä kielenä ja kirjastoina laitteissa ilman lisensointia, Google olisi voinut valita kaupalliseen käyttöön lisensoida alustan tai kehittää täysin erillisen ja uuden kielen ja alustan, mutta sensijaan ratsastaa Javan maineella ja tunnettuvuudella, ja muunteli siitä itselleen sopivan. Toisaalta ilman Android imua Java kieli voisi olla huomattavasti synkeämmässä jamassa kuin mitä se on – Android on piristysruiske sekä mobiililaitteille että Java-ekosysteemille kokonaisuutena.

Kiintoisa huomio: Jos rajapinnat voi patentoida yhdysvalloissa, mutta ei Euroopassa, arvatkaapa minne kaikki startup-yritykset siirtyvät..

Joka tapauksessa, maailma tarvitsee selkeästi enemmän koodaavia lakimiehiä ja tuomareita tulevaisuudessa. 😉

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s