Ohjelmointikielten suosituimmuudesta

Aika ajoin aina tulee vastaan kysymyksiä siitä mikä kieli on nyt kova, onko joku laskussa? Onko jotain uutta tulossa? Mitä pitäisi opiskella ollakseen kilpailukykyinen työmarkkinoilla?

Vaikeahan näihin on vastata, riippuu pitkälti näkökulmasta. Aiemmin olen seuraillut Tiobe indeksiä, mutta siinäkin systeemissä laskutapa herättää vähän mietintää.. Siinä käytetään referenssinä hakukoneiden tietoja, eli se listaa kieliä sen mukaan mitä hakukoneet löytävät. Organisaatioiden sisäisistä hankkeistahan ei paljoa välttämättä ulospäin näy. Mutta on se silti suuntaa antavaa. Tioben kärjessä on kimallellut Java pitkään, tosin hiukan aikaa sitten C kieli pomppasi yllättäen sen ohi. Ja kyse ei siis ole ObjectiveC suosiosta, se näkyy omana trendinään matalalla. Mutta Javan osuus on 18% paikkeilla, joka jättää toki runsaasti tilaa muille. Tätä kirjoittaessa Tioben viisi kovinta ovat:

 •  Java (18.4%)
 •  C (17.1%)
 •  Objective C (reipas nousu, 9.8%)
 •  C++ (8.8%)
 •  C# (6.7%)

Näitä seuraa PHP, Python, ja Visual Basic, jonka jälkeen aletaan puhumaan jo alle kahden prosentin osuuksista. Yllättävästi esim. Ruby, JavaScript, menevät tänne kategoriaan, saaden seuraa kielistä kuten Lisp, Pascal, Assembler 😉 Josta syystä kyseenalaistankin vähän tuloksia. Olisiko kuitenkin niin että esim. AJAX:ia ja JavaScriptiä käytellään paljon enemmän nykyään, mutta sitä ei pidetä koodaamisena koska se on yleensä jonkun muun projektin sivutuote ja saattaa perustua valmiskirjastojen käyttöön?

Joka tapauksessa, aamulla lukiessani uutisia törmäsin toiseenkin aika kiintoisaan indeksiin. Kyseessä on RedMonk indeksi, jossa laitetaan ohjelmointikielet järjestykseen matriisiin kahden kriteerin perusteella: miten usein kielen nimi esiintyy StackOverFlow keskusteluissa, ja miten moni GitHub projekti käyttää ko kieltä. RedMonk top kielet näin verraten ovat:

 • JavaScript
 • Java
 • PHP
 • Python
 • Ruby
 • C#
 • C++
 • C
 • Objective-C
 • Shell

Eli nämä kaksi eri laskutapaa näyttävät olevan osittain ristiriidassa. Java löytyy kunkkuna molemmista, mutta juurikin JavaScript, Ruby tuovat suorastaan päinvastaiset näkemykset. Itselleni tämä lista vaikuttaa uskottavammalta. Tässä myös kiinnostavaa että omat seurannan alla olevat lempikielet Scala ja Groovy ovat kovassa nosteessa, ja kirivät jo kiinni kärkipään kieliä. Tosin niiden kanssa samoissa lukemissa on myös Assembler, Matlab, ja vastaavat 😉

language-ranking-0912

Joka tapauksessa, yhdistellen noita molempia listoja niin tuskin menevät investoinnit hukkaan jos panostaa osaamiseen sektoreilla Java, C#, C, C++, ObjectiveC. Kiistanalaisempia mutta kiinnostavia ovat PHP, Python, JavaScript, Ruby. Tietysti on myös hyvä seurata rakettimaisessa nousussa olevia kieliä, molemmat indeksit listaavat omat nousijansa. Tioben kovia nousijoita ovat ObjectiveC, Java (joku tilapäinen pomppu), Python. RedMonk listailee mm. nousijoiksi CoffeeScript, Visual Basic, ASP, Assembly, C++, Haskell, Scala.

Mielenkiintoista myös se näkyvätkö/miten näkyvät mobiiliteknologiat näissä. ObjectiveC viittaa selvästi iLaitteiden suuntaan, kun taas Android osunee Java massan alle. Omaan tutkaan on osunut yhä enemmän mobiiliprojekteja koto-Suomessakin.

Eli onko uutta Javantappaja-kieltä joka muuttaisi Javan uudeksi Coboliksi? Eipä näy vielä tutkassa. Ehkä sellaista ei tulekaan. Ehkä me elämme Polyglot aikaa, ja on vain oltava useita kieliä työkalupakissa. Toisaalta suosituimmat kielet listalla ovat jo aika vanhoja, niiden on aika elää ajan mukana ja muuttua, tai jähmettyä kiveksi ja jäädä jalkoihin. Onnistuuko tuleva Java 8 tässä? Entäpä HTML5+JavaScript?

 

 

Tuossapa linkkejä tuloksiin ja meidän kursseihimme alueilta (ObjectiveC ja iphone ohjelmointi tulossa pian):

http://redmonk.com/sogrady/2012/09/12/language-rankings-9-12/

http://www.tiobe.com/index.php/content/paperinfo/tpci/index.html

http://www.tieturi.fi/kurssit/koulutus.html?category=Open+Source+Java

http://www.tieturi.fi/kurssit/koulutus.html?category=Web

http://www.tieturi.fi/kurssit/koulutus.html?category=Microsoft-teknologiat

http://www.tieturi.fi/kurssit/koulutus.html?category=Muut+ohjelmointiteknologiat

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s