Java EE 7 on valmis

Jep, speksi Java Enterprise Edition versiolle 7, toisella nimellä JSR-342 tuli uunista ulos ja vielä hyvissä ajoin ennen tämän vuoden JavaOne seminaaria. Sovelluspalvelimista esim. JBOSS (Wildfly 😉 ja Glassfish tukevat jo suurinta osaa piirteistä, ja arvatenkin aika rivakasti kaikkia. IBM Websphere pakkaa tulemaan mukaan parin vuoden päästä eli isoilla firmoilla on hetki aikaa hengähtää ja tarkastella tulevaa. Mitä alusta sitten merkitsee kehittäjälle tai arkkitehdille?

IMG_3013

No tästähän piti tulla se suuri pilvipalveluiden standardi, mutta toisin kävi. Maku tässä editiossa on vähän kuin aikanaan EE 6. Kun katselin sitä ensi kertoja tuntui että kyseessä on vain pikkupäivityksiä ja bugifiksauksia. Mutta pienet nerokkaat parannukset ynnäävät aika nopeasti. Myönnettäköön että EE 6 sai aikaan kauhean sotkun CDI:n kanssa mutta monta muuta asiaa meni siellä hyvin ja tuo CDI kuviokin tulee korjautumaan, tässä versiossa jo vähän matkaa. Eli Java EE 7 on enimmäkseen pieniä päivityksiä. Muutama päivitys meni major versioon:

JMS 2.0 on erittäin maukasta tavaraa sanomapalveluiden kanssa paljon pyöriville. Parannuksia, yksinkertaistusta jota todella on kaivattu.

JAX-RS 2.0 tarjoaa RESTful palveluita tekevälle ennen muuta viimeinkin standardoidun ja toimivan asiakaspään rajapinnan, tätä on myöskin kaivattu kovasti. Kylkiäisenä standardirajapinnat Web Socket ja JSON teknologioille, jotka ovat niinikään nykyaikaa.

Aivan uutuutena on myös Batch API, ja Concurrency Utilities API. Eräajoja ja rinnakkaisuutta järeissä servereissä standardien mukaisesti. Need I say more.. 😉

Mutta todelliset makupalat löytyvät vakaiden paljon käytössä olevien teknologioiden päivityksistä. Itse odotan innolla etenkin JSF 2.2 versiota, jonka tulevista ominaisuuksista olenkin jo bloggaillut. Parempaa HTML 5 tukea, page flow malli Springistä lainattuna, helpompia custom komponentteja, ja tietysti EL 3.0 jossa mm. tuki Lambdoille. Hyvä huomata että EE 6 määritteli JSF 2.0 version osaksi, eli EE 7 hyppää 2.1 yli suoraan 2.2 versioon, kaikenlaista maukasta siis tulossa.

Pienempiä päivityksiä ovat EJB 3.2, Servlet 3.1, JPA 2.1, CDI 1.1, Bean Validation 1.1, sekä JASPIC 1.1. Hyvin toimivia osia on vaikeaa enää parantaa ja sen huomaa versionumeroiden lähes huomaamattomista nytkähdyksistä. Asynkronisia kutsuja ja seuraavan version pilvistandardin alkuvalmistelua luvassa. CDI:n korjauksena on lähinnä valmistautua 1) poistamaan päällekkäisyydet 2) laajentamaan mahdollisuuksia ja 3) avaamaan sen käyttö kaikkialle Javaan. CDI on nykyisellään vielä sotku mutta siinä on kasvupotentiaalia, ja väittäisin että 3 vuotta tästä eteenpäin se on Java EE standardin kaikkein tärkein osa. (Nauretaan sitten yhdessä tällekin ennustukselle vuonna 2016).

Ja tietysti, nyt pistettiin valinnaisiksi jo aiemmin pruning listalla olleet muinaisteknologiat kuten Entity Beanit ja JAX-RPC. Tarkoittaa että sovelluspalvelimet todennäköisesti lakaisevat näihin liittyvät tukiosat vähin äänin pois, IBM maailmaa lukuunottamatta. Harmin paikka että viime metreillä standardi cache-välimuistiratkaisuille sai kirvestä, saamme jäädä odottelemaan vielä sitä. Odotellessa kannattaa käyttää ei-standardeja cache ratkaisuja, niillä saa suorituskykyä.

Eli tässä pikapäivitys. Olen menossa JavaOne seminaariin kuuntelemaan miten näitä tosiasiassa hyödynnetään, joten lisää mehukkuutta luvassa. Ja nämä tietysti päivittyvät pikkuhiljaa kaikkiin asianmukaisiin koulutuksiimme. Kiirettä en silti uskoisi olevan, tämä päivitys on aikaa rauhassa valutella paikalleen ja tuo kaikenlaista mukavaa mutta harvalle mitään kriittisen välttämätöntä juuri nyt. Se kuitenkin ankkuroi taas vahvemmin standardipaletin paikkaa yritysarkkitehtuureissa. Näillä saa aikaan tulosta, taas entistä enemmän entistä vähemmällä vaivalla.

Saa nähdä miten käy Java SE 8 version Lambdoineen kaikkineen. Ehtiikö syksyksi? Toivon mukaan, mutta Lambdoista ei tällä kertaa tingitä, eli julkaistaan jahka valmis niiden osalta. Ja onhan JodaTime myös kiva kirjasto 😉

Linkkejä:

Tieturin Java-kurssit (erityisesti suosittelen 5pv Java EE ohjelmointikoulutusta)

Java EE 7 standardi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s