Pilven reunalle istumaan JEE serverin kera

Tänään koulutellessa Java EE ohjelmointia tuli vastaan kysymys siitä, mitkä suomalaiset web-hotellit tukevat Java EE softan asennusta ja ajamista. Itselle on tutuksi tulleet lähinnä Google App Engine sekä Amazon pilvipalvelut entuudestaan, mutta suomalaista tarjontaa en juuri tuntenut joten ei kun tutustumaan.

Tarjokkaita löytyi lopulta – pun intended – pilvin pimein. Mutta jostakin syystä käteen jäi itselle Jelastic, pystytin sinne trial hengessä pienen glassfish serverin, mysql kannan, ja noin 10 minuutin uurastuksella perinteiseen tapaan vältellen ohjeiden lukemista pystyssä oli hetken päästä toimiva ympäristö kurssin harjoituksille. Itse harjoitustehtävälle en tehnyt mitään muutoksia, tuuppasin paketoidun JPA:ta ja servlettejä sisältävän .war paketin suoraan Jelastic pilveen, mutta etukäteisvalmisteluna loin toki mysql kantaan uuden scheman, sille sopivat käyttäjätunnarit, kirjauduin glassfish hallintakonsoliin, loin mysql connection poolin, ja sen päälle datasourcen nimeltä jdbc/sample – jota harjoitustehtävä käytti.

Forum war paketti tuupattuna serverille

Yllättävän kivuton ja hauska prosessi. Toki trial serverillä serverien resurssit on kuristettu niin alas että sain sähköpostiin motkotuksia vähistä resursseista ja serverin kriittisestä tilasta. Mutta nehän korjautuvat rahalla, pilven idean mukaan sellaisen viipaleen saa mistä maksaa – ja mitä käytetään.

mysql_admin

 

glassfish_admin

Hauskaa oli havaita, että jopa serverin tiedostoihin pääsi vapaasti käsiksi. Serverin lib kansioon piti tietysti ladata mysql connector/j ajuri.

Näyttää että pilvet alkavat suomessakin olemaan elinvoimaisia. Odotellessa kummoisempia pilvistandardeja Java-maailmaan Java EE tekniikat toimivat jo hyvin ja sovellukset siirtyvät paikalliselta testipalvelimelta pilveen – toki oma oppimiskäyränsä on resursoinnissa ja hallinnassa, sekä vasteaikojen hiomisessa, mutta lupaavaa kumminkin. Taitaa olla takana ajat kun itsekin linux purnuja webin nurkalle pystyttelin oman huoneen nurkkaan :p

accesstoserverfilesandfolders

 

Tervetuloa vain mukaan pilven reunalle istuksimaan! 😉

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s