Koodausta testausta ja emulointia pilvessä – Codenvy ja ManyMo

Tänään tuli JavaOne seminaarissa pohdiskeltua pilvipohjaisia kehitysympäristöjä. Idea on kuten pilvessä yleensäkin: Ei tarvitse itse investoida infrastruktuuriin vaan vuokraa sen palveluna. Ideasta tulee houkutteleva kun on aikansa taistellut työasemien vaihtelevien kehitysympäristö-asennusten kanssa. Idea muuttuu vieläkin houkuttelevammaksi kun tajuaa, että koodauksen ohella hommaan liittyy myös testaus-ympäristöjen pystytys ja huolto, samoin Continuous Integration-tyyppiset automatisoinnit, lähdekoodin hallintaratkaisut, jne. Miksi ostaa/ladata ja viritellä kaikki elementit, jos voi vuokrata valmiina ja monistaa tarpeen mukaan?

Codenvy IDE pilvessä

Muutama negatiivinen huomio tulee mieleen. Voi olla se kaunis päivä kun pilvi on maissa, ja mikään ei toimi. Yritin aamulla koodata pienen hetken Codenvy-IDE:llä uusia oppimiani jippoja. Sisäänkirjautuessa kävi näin:

Kuva

Twiittasin asiasta huvittuneena, ja tilanne korjautui pikapikaa, selityksen kera. Valmistautuessa JavaOneen viime hetken päivitykset olivat hetkeksi vieneet systeemin alas ja juuri niillä hetkillä osuin itse linjoille. Kuitenkin.. kyseessä on riskin ulkoistaminen. Siitä seuraa uudet kysymykset: toimiiko verkkoinfra? Toimiiko palvelu itse?

Toinen pulma mitä tulee mieleen on palvelun tuki teknologioille mitä haluaa käytellä. Jos haluaa testata Java 8 early access versiota on parasta varautua vielä pystyttämään ympäristö itse old school-tapaan.

Codenvy projektityyppejä

Kuitenkin, ajatus IDE ympäristön vuokrauksesta pilvestä on kutkuttava, on siinä hyvääkin..

– Mainitsin jo mahdollisuuden vuokrata kapasiteettia tarpeen mukaan, ylös tai alaspäin skaalaten. Sopii kahdelle kehittäjälle, sopii kahdellesadalle.

– Koska käännökset ja testit ja emulaattorit ajetaan pilvessä, työasemalta ei vaadita juurikaan resursseja. Käyttö tapahtuu esim. Codenvyssä selaimen kautta. Tämä taas mahdolistaa oman lempipuuhani: Koodauksen esim. tabletin kautta (Ylempi kuvaruutukaappaus on Nexus 7 ruudulta). Varustukset muuttuvat reippaasti keveämmäksi. Voisin koodata jopa kännykälläni, siihenhän voi tuitata esim. bluetooth näppiksen ja hdmi:llä vain kiinni isompaan näyttöön tai videotykkiin. Tai google glasses heijastamaan suoraan silmämunaan. (Seminaarissa on tullut bongattua useita Google Glasses käyttäjiä joiden katse suuntautuu taivaisiin)

– Esim. Codenvyssä potkaistaan testaukseen käyntiin uusi virtualisoitu web-palvelin, eli kun sanot palvelinsovellukselle run, se käynnistyy ja antaa tilapäisen linkin tilapäiseen testipalvelimeen. Itselleni uusi jippo oli mobiililaitteiden emulointi toisen palvelun kautta: Tein tunnukset ManyMo palveluun ja sain sieltä Security Tokenin jonka asensin Codenvyyn- näin voin tehdä Android projekteja, koodata niitä Nexus 7:llani Codenvyssä, ja kun on aika testata, potkaista emulaattorin myös pilvipalveluna käyntiin, ja jatkaa testailua selaimessa. Pretty neat! (Tosin Android softaa ei kannata liikaa emulaattorissa testata, kunnon rauta on aina parempi idea – mutta sopii tuo esim. käyttöliittymän hahmotteluun). Paras hyöty on kyky testata softaa nopeasti lukuisilla eri emulaattoreilla eri kokoisilla ruuduilla ja Android versioilla.

ManyMo emulaattori pilvessä

ManyMo emulaatio käynnissä

How many mo’ ? 😉

Manymo emulaation vaihtoehtoja

Utopistista? Suomessakin tämä on jo käytössä useammassakin yrityksessä.  Katsoessa tuotteita läpi löytyi myös mahdollisuus vuokrata testiympäristö pilven reunalta. Siellä pystyi ajelemaan Selenium testejä nipuittain taas kerran investoimatta infraan itse. Päivittelen tähän tuotteen nimen jahka ehdin muistiinpanojani käymään läpi, ollut aika hektistä kun luentoja on aamusta ilmaan ja tauot vähissä.

Tällaisia mietintöjä tänään. Lisää tulossa tämän päivän aiheista jahka ehdin!

Mainokset

2 thoughts on “Koodausta testausta ja emulointia pilvessä – Codenvy ja ManyMo

 1. Really nice article. Thanks for writing about Codenvy. Again, sorry about the configuration issues today – they were not existing for a long time. We clearly have a lot of cloud services and are working to build better reliability into all of them. We have only had 3 outages this year, and that was usually due to problems with our providers. But we want to be resilient to all possible issues.

  With that – we still expect cloud development to offer benefits around launching fully configured systems, completely on demand, and this getting started approach will create many opportunities for shared workspaces that developers are not yet realizing. So, we will keep working harder and harder at this.

  Tyler – Codenvy CEO

  • Yes, I was mainly teasing about the short configuration issue – having IDE in the cloud is still awesome and I love the concept.

   Of course one of the main concerns on any cloud service is reliability, so anything that can be done to not have any outages is important to gain trust. That said, even workstation-installed IDEs are prone to breaking now and then 😉

   Keep up the good work! I’ll be following!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s