JavaOne 2013 – Torstai

Oracle järjesti seminaarin kunniaksi taas kerran iltatapahtuman Treasure Islandissa. Lavalla oli Maroon 5 ja Black Keys, ja juhlistettiin samalla Oraclen tiimin voittoa Americas Cup-purjehduskisassa. Kun muutama kymmentä tuhatta ihmistä pakkautuu pieneen tilaan saa varautua jonottamaan ihan kaikkialle. Jouduin itse irtautumaan myös inhottavan ajoissa koska torstainakin oli ohjelmaa heti aamusta.

Oracle Appreciation Event, Treasure Island

Pistetäänpä vielä sananen Project Avatarista. Se on niin tuore juttu että kyse ei ole yhteisön standardointityöstä tai Java-tyylisistä akronyymirajapinnoista vaan ihan innovointi-open source alustasta. Selkeästi haetaan tällä näkemystä siitä mitä pitäisi olla Single page app malli Javassa. Sen voi standardoida kun se on valmis. Nyt se on vain yksi monista lisäkirjastoista joita Javan päälle saa.

Project Avatar julkistettiin jo 2011 JavaOne konferenssissa, mutta paljon sen enempää siitä ei ole kuulunut ennen kuin tällä viikolla, kun se avattiin avoimen lähdekoodin projektiksi. Se rakentuu vahvasti Java EE 7 piirteiden varaan (kuten Websocket) – joten aiempia EE versioita käyttämään joutuvien ei kannata Avatarista vielä haaveilla. Idea on vähän kuin GWT:ssä – eli Java-koodista generoitua javascriptiä. Lisäksi projektissa on yhteinen malli server ja client pään tekemiseen.

Community Keynote oli kuten arvata saattaa enemmän tuote-esittelyä ja parteripuheenvuoroja. Homma muuttui kiintoisammaksi kun lavalle asteli Aditya Gupta, Arun Guptan 10-vuotias poika – joka demosi Minecraft-koodausta Eclipsellä ja pisti sikoja lentämään ja räjähtelemään. Tämä liittyi laajempaan aiheeseen tulevien sukupolvien kouluttamisesta. Jos 10-vuotiaskin oppii koodaamaan Javaa, kääntämään lähdekoodit bytecodesta, ja tulemaan toimeen Eclipsen kanssa, homma ei voi olla kovin vaikeaa :p Mutta toden puhuakseni itse törmäsin muutama vuosi taaksepäin problematiikkaan miten 15-vuotias saadaan oppimaan Javaa – asiakas pisti poikansa kurssille saamaan etulyöntiasemaa yliopistoon mennessä, ja kävi ilmi että perinteiset business esimerkit kuten asiakasrekisteri tai pankki eivät oikein väräytä. Hoksasin ottaa mukaan jotain visuaalista, siirryttiin väreihin, muotoihin, spriteihin, säikeisiin, synkronointiin, ja johan alkoi homma luistamaan. Lapsia koulutettaessa visuaalisuus on hyvästä ja tärkeintä on löytää motivaatio – kaikki muu seuraa lähes itsestään sen perässä. Hetki – samahan pätee aikuisiinkin 😉

James Gosling tuli lavalle esittelemään omia projektejaan Liquid Robotics yrityksessä. He valmistavat meressä liikkuvia autonomisia tutkimuslaitteita, Glidereita, joita voi ohjata ja käskyttää etäältä – mutta joissa on myös Java-logiikkaa ohjaamassa, esim. estämässä törmäyksiä ja hoitamassa navigoinnin tulkkausta liikkuvassa vedessä. Robotin autonominen törmäyksen esto-ohjema on itse asiassa niin pätevä, että kerran kun venemiehistö oli yrittänyt poimia robottia kyytiin pitkään tuloksetta, he huomasivat sen johtuvan siitä että törmäyksenesto oli jäänyt vahingossa päälle – ja Goslingilla oli hauskaa 😉

Demojumalat eivät olleet suosiollisia, verkkoyhteyksien kanssa oli ongelmaa, mutta Gliderista saatiin mereltä live videokuvaa, ja sitä käskytettiin niin scriptillä webistä kuin graafisemmilla ohjelmilla. JavaFX clientin suorituskyky oli huimaava, zoomatessa sisään ja ulos ei ollut havaittavissa mitään viiveitä. Aiemmin NASA:n edustajat kävivät myös lavalla esittelemässä aiemmin mainitsemaani satelliittien hallinta ja visualisointi-ohjelmistoa joka on niinikään JavaFX pohjainen.

Muuten oli taas aikaa katsella muistiinpanoja jo käydyistä asioista. Vaikka Android puheevuoroja ei juuri ollutkaan, jotain mielenkiintoista jäi haaviin. Esitys jossa puhuttiin Mobile Google Web Toolkitistä, eli GWT jolla kehitetään suoraan mobiiliin siirtyviä Cross-platform sovelluksia. Sotketaan soppaan vielä Phonegap, tarjoamaan rajapinnat puhelimen palveluihin (geolokaatio, kamera, kiihtyvyysanturi, kompassi,yhteystiedot ja puhelinluettelo,levyjärjestelmä,nfc), ja tässä olisi jälleen uusi HTML5+JavaScript mobiililaite-kehitysympäristö.. https://code.google.com/p/mgwt/ – ja tällä yhdistelmällä siis päräyttää sovellukset niin iPadiin, iPhoneen, kuin Androidiinkin.

Juuri ennen lähtöä kentälle ehdin vielä osallistua kuulemaan ajatuksia siitä mitä Java EE 8 tuo tullessaan. selkeästi vielä aikaista ennustella tarkemmin, mutta fokuksena näyttäisi olevan standardointi ja helponnukset, ei uuden innovointi. Aikanaan hehkutetut pilvipiirteet jäävät vielä toistaiseksikin vähälle; Javahan on jo pilveen valmis.

Väsyttava reissu, nyt lennän loppuun asti paluumatkan, ja vetäydyn kammiooni mietiskelemään hetkeksi, sitten on loppuraportin aika.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s