Esineiden Internet

JavaOne 2013 seminaarin yllättävä teema IoT – Internet of Things jäi jylläämään päähän seminaarin jälkeen – eniten ehkä siksi että vaikka olen aina ennustellut monipuolisempien päätelaitteiden tulemista, en ymmärtänyt että sitä ei tarvitse enää odotella – se on jo täällä.

2013-09-23 09.40.24

Mutta näin teema avasi silmät siihen miten IoT on jo läsnä, olemassa, ja sitä käytetään isojenkin yritysten toimesta isoissa asioissa. Sen puitteissa on myös kunnon vanhan ajan innovaatiota, sitä paljon kuulutettua sykettä, ja nykyään on hauskoja aloittelijapaketteja joilla pääsee vauhtiin kokeilemaan ideoitaan. Tässä on vanhaa kunnon propellihattu-menoa. Ja kaiken keskelle Java EE 7 serveri kaikkine hienouksineen. 😉

Itsellenihän jäi seminaarista käteen yksi Raspberry Pi mikrotietokone. Olen sillä hieman jo leikkinyt, mutta ajanpuutteen vuoksi en ole ehtinyt mitään kovin ihmeellistä tehdä. Kuitenkin, tuohon 30$ laitteeseen olen asennellut langattoman verkon ja säätänyt sen toimimaan headless moodissa eli ilman näyttöä, näppistä tai hiirtä, asennellut siihen Java 7 u 40 SE version, ja ajellut PI4J kirjaston avulla ohjelmia jotka käskyttävät myös sitä mielenkiintoista GPIO porttia johon voi kytkeä kaikenlaisia vimpaimia. Ledivalot vilkkuvat jo iloisesti Javan käskemänä. Tilasin jenkeistä Adafruitin servonohjaus-piirisarjan (vielä kun ehtii kolvata) ja muutaman servomoottorin sen puolen testailuja varten.

Raspberry PI GPIO väylä on sen parasta antia

Originaali ajatukseni on ollut että nämä Internetin esineet ovat huokeita ympäristöään aistivia sensoripaketteja – jotka lähettävät aistimansa prosessoitavaksi keskuskoneelle. Osoittautui että ajatus oli varsin vaatimaton. Laitteet toimivat myös toiseen suuntaan, aistimisen ohella osaavat myös vaikuttaa ympäristöönsä. Koska tämä puoli on itselle uudempi, sinnehän pitää sukeltaa. 😉 Kehitysympäristönä Netbeans ja Maven.

Muutakin kiintoisaa osuu silmiin. Eilen verkkokauppa.com julkaisi tarinaa  etäläsnä-olosta myymälässä liikkuvalla robotilla. Selkeää propellihattuhommaa, ja kiintoisaa. IT viikon päivän aihe on tänään: Robottiautot tulevat, lait puuttuvat. VTT:n suunnalta on tullut julkaisua otsikolla: Esineiden ja asioiden Internet- seuraava teollinen murros.

Remote presence robot

Älykkäät serveriin ja toisiinsa kytketyt tabletteja tai edes älykelloja monimuotoisemmat vimpaimet tulevat ja ovat jo täällä. Tulevaisuuden keittiö tarjoaa ruokareseptejä ja apua kokkaukseen. Tulevaisuuden kotisairaala tarkkailee terveystietojasi kotosalla tai toimistossa ja osaa kiinnittää huomion muutoksiin ja poikkeuksiin. Tulevaisuuden auto osaa pysäköidä itsensä ilman että kuski on edes sisässä – tai navigoida ja ajaa itsenäisesti kohteeseensa. Sanoinko tulevaisuuden? Tulevaisuus on jo täällä, kaikki tämä toimii jo nyt. Ne pitää vain pakata 10x pienempään nättiin muovikoteloon ja lyödä hintalappu päälle.

 

(Mutta huoh, se tietoturva!)

Ja tuossa muutama IoT linkki näistä aiheista mistä puhuin, jos joku haluaa seurata polkuja tai vain sivistää itseään uuteen suuntaan 😉

http://www.youtube.com/watch?v=Holq_Oz6T3Q

http://www.itviikko.fi/uutiset/2013/10/14/verkkokauppacom-testaa-robottivierailuja-kaupassa/201314252/7

http://www.itviikko.fi/teknologia/2013/10/15/robottiautot-tulevat-lait-puuttuvat-emme-aio-olla-jarruna/201314258/7

http://www.vtt.fi/files/news/2013/smart_lightning/Esineiden_ja_asioiden_internet_Ailisto.pdf

http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/esineiden+internet+voi+mullistaa+ruuanlaiton/a933023

http://www.cooking-hacks.com/documentation/tutorials/ehealth-biometric-sensor-platform-arduino-raspberry-pi-medical

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s