Android SitruunaMarenkiPiirakkaa (Lemon Meringue Pie 4.5 tai 5.0?)

Android L saanee nimekseen Lemon Meringue Pie, eli sitruunamarenkipiirakka. Luvassa on jännittävää uutta monessakin mielessä, ja ei ole ihan kaukaa haettua että versionumero voisi kutitella viitosta.Toisaalta huhut puhuvat myös versionumerosta 4.5 (sisäinen buildinumero tällä hetkellä 4.4.99 😉

Tämä on myös jälleen uuden alueen valtausta: Release ei ole suunnattu vain puhelimiin ja tabletteihin, vaan se syöksyy suoraan wearables-laitteisiin (mmmm päällepuettaviin? 😉 Ja samalla voisi olettaa paukahtavan myyntiin uunituoreen Nexus 6 laitteen ja tiedä mikä tabletti sieltä tuleekaan…  Tänmä vuonna tulee kuitenkin sekä marenkipiirakka että nexus laitteet.

Android L version ominaisuuksista olen blogannut jo aiemmin. Merkittävä uudistus on UI-heivaus Material Design, joka noudattelee myös omia mieltymyksiä yksinkertaisuuden ja selkeyden suhteen. Siihen liittyy mm. värien ja tilankäytön ohjeita, sekä ’hero element’, joka animoi itsensä näkymien välillä. Ei taida olla testiantipattern local hero enää, tämä liitelee minne haluaa. Syvyyttä, varjostuksia, helppoja animaatioita, ripple efektejä. Onhan nämä kaikki jo nähty, mutta jos tämä opettaisi Android koodaajanörttejä miettimään myös visuaalista puolta vähän enemmän, se voisi olla vaivan arvoinen. Minä itse koodaajanörttinä en tunne kuin neljä väriä, ja niistäkin kaksi on mustia – mutta Material Design näyttää omaan silmään hyvältä yksinkertaisuuden ja avaruuden vuoksi.

Mitä muuta uutta? Taas parannuksia notifikaatioihin, lukitusruutuun, ja moniajoon. Mielenkiintoisena trendinä lukitusruudusta pääsee käsiksi yhä useampaan asiaan ilman että puhelinta tarvitsee varsinaisesti avata. Android Wear ja Android Fit tuki tietysti mukana käyttiksessä – mukaanlukien proximity unlock.

Terve Android-kännykkä jota nyplätään paljon näyttää suurinpiirtein tältä: Ruutu syö suurimman osan akusta.

Terve Android-kännykkä jota nyplätään paljon näyttää suurinpiirtein tältä: Ruutu syö suurimman osan akusta.

 

Akkukesto on jälleen kerran fokuksessa. Henkilökohtaisesti itse kelpuuttaisin Nexus laitteen jossa on tuplakokoinen akku. Mutta tulossa siis virtapihimpää Android käyttistä ja Project Volta – joka opettaa koodaajia tekemään virtapihimpiä sovelluksia. Tässä yhteydessä haluan jakaa julkista piiskaa Instagramille, jota en voi Nexuksessa pitää ollenkaan päällä tausta-ajossa: Se syö akun ennätysajassa. Muutenkin Android laitteiden surkea akkukesto on hyvin suuresti huonosti tehtyjen yksittäisten sovelusten syytä. Erityisesti piiskaa sovelluksille jotka eivät osaa vapauttaa sensorirajapintoja kun eivät niitä tarvitse. Ei tässä silti juhlimaan päästä noin niinkuin käyttöjärjestelmänkään puolesta, joten jokainen parannus on tervetullut.

Dalvik vs ART

Ja tietysti 64-bittisten prosessorien tuki ja fokuksen siirtyminen Dalvikista ART kirjastoon – jonka pitäisi olla n. kaksinkertainen nopeudeltaan. Hupaisana piirteenä nopeus on saatu kääntämällä aikanaan Javassa keksitty optimointi päälaelleen. Just-In-Time saa kyytiä ja sensijaan optimoidaan nyt Install-Time. Itse olen pyöritellyt ART:ia jo Nexus vitosessa pitkät ajat, ja nopea se on, mutta joidenkin softien kanssa vähän ongelmia. Jos siitä tulisi ensisijainen ympäristö, se ei olisi haitaksi.

Google Glass - What's Best In Life?

Ai niin, ja parisataa kirjoitettua artikkelia paukkui kasaan hetki sitten. Näemmä tästä omasta pikku päiväkirjaprojektista on paisunut kohtuullinen. Statistiikan mukaan n. 30 000 näyttökertaa sivuilla kaiken kaikkiaan, ja nykyisellään 400-1000 näyttökertaa kuussa. Mitään muutahan en niistä kostu kuin tiedon että en turhaan juttuja muille täällä jaa. Kiitokset kaikille jotka ovat täällä piipahtaneet 😉

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s