Netbeans 8.0.1 ja JavaScript, Angular, Require, Grunt,…

Netbeans 8 on ollut kaikista kehutuista ominaisuuksistaan huolimatta Javascript käytössä lähinnä glorifioitu tekstieditori. Tarkoittaen, että ominaisuudet vaativat toimiakseen tietyn HTML5 tyyppisen projektin, esim. Maven tai web projektit eivät kelpaa, saati sitten freeform kansiot. Sen kanssa on pärjäilty tähän asti, lähinnä Maven-tuen ja Git-tuen hyvän integraation vuoksi.

Nyt tuli kuitenkin putkesta ulos 8.0.1 päivitys, ja siinä on pieniä parannuksia tälle kentälle. Jatkossakin on vielä varaa paljon parantaa – mutta jokainen askel eteenpäin on hyvästä.

Yksi päivityksistä on parempi tuki require-moduulihallinnalle. Se löytyy nyt myös Maven projektin asetuksista:

RequireJS kirjastot

Kuten dialogista näkee, voi halutessaan määritellä polkuja myös manuaalisesti jotta moduulit löytyvät – rasti ruudussa pitäisi kuitenkin pitkälti riittää. Kun moduulit löytyvät, monet intellisense/content assist mahdollisuudet paranevat:

Content assit for require paths

Intellisense

Tosiaan kaukana ollaan vielä täydellisyydestä, parannettavaa on vielä. Intellisense on paranemaan päin mutta esim. angular templateiden ymmärtäminen aivan alkutekijöissä: nykyisellään niistä tulee lukemattomia html5 sääntömotkotuksia mm. attribuuteista ilman arvoja tai siitä mikä elementti voi olla missäkin kohtaa. Useimmat niistä ovat vääriä hälyytyksiä, mutta niiden sekaan häviävät sitten merkityksellisetkin.

Tosiaan editoripuolella suosittu vaihtoehtohan on Webstorm, itse en siitä niin innostunut koska kaupallinen ja koska Maven projektituki edelleen ainakin omalle logiikalle kehno. Muita hyviä keveämpiä open source editoreita ovat mm. Brackets, sekä Sublime. Mukavasti grunt/mavenillä rakennetussa projektissa on kivaa se että voi käyttää mitä editoria haluaa, kunhan koodin muotoiluasetukset ovat yhtenevät. Brackets tuli blogin lukijavinkkinä, ja olen siihen tykästynyt.

Mainokset

2 thoughts on “Netbeans 8.0.1 ja JavaScript, Angular, Require, Grunt,…

  1. Yritän siirtyä kovasti Netbeansista ulos kohti Sublime Textiä. Tosi mielenkiintoisia trade-offejahan nämä monesti ovat; varsinkin jos/kun ohjelmisto ei enää ihan faktuaalisesti ole pelkkää ASCII:ta eli tekstiä. Tai onhan se, mutta koko devausympäristön käytön tehokkuus riippuu muistakin jutuista kuin pelkästään esimerkiksi kielen syntaktisen tunnistamisen tai muokkaamisen tehokkuudesta. Tosin huomaan, että itse yhä enemmän alan hakea erittäin suoraviivaista ja ehdottoman nopeata vaihtoehtoa, koska Netbeans temppuilee ja takkuilee aika usein. Satuin vaan tuota Sublimea virittelemään juuri silloin, kun oli vuodenvaihteen 2015/2016 isot palvelunestohyökkäykset käynnissä myös mm. kyseisen editorin lisäosia hostaavan (Atlantassa sijaitsevaa) Linodea vastaan… No, Package Control -hanskaajan tekijä tiedotti erittäin nopeasti asiasta ja täten rapa ei turhaan roisku väärään suuntaan.

  2. Jep, hetkeen aikaan en ole Netbeansiä käyttänytkään koska työpaikalla yleisin vimpain on IntelliJ Idea, ja siihen saa lisenssejä vapaasti. Idea on Mavenin suhteen lähes yhtä hyvä kuin Netbeans, eli puhdasta Maven projektia voi avata vuoron perään kummalla vain, ja Ideassa on monia muita kehitystä kiihdyttäviä piirteitä.
    Suurin osa fronttihommista ja monet nopeat koodimuutokset hoituvat itselläkin Sublime kolmosella. Aiemmin testailin vähän Atomia ja Lightttablea mutta en vakuuttunut. Sublime 3 on etenkin Angular2/React/Typescript/ES6 hommissa omaa luokkaansa hyväksi tuunattuna. Ikävä kyllä OSX vimpaimissa jotain bugia tällä hetkellä, joka ilmenee virheilmoituksena, joka ärsyttää, mutta ei pahemmin muuten käyttöä hidasta. Sublime on kyllä nopea ja näppärä, ja välitöntä palautetta syntaksista ja käännöksistä voi saada muutakin kautta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s